Een website migratie is een grote aanpassing op een website die zorgt voor impact door een nieuwe vormgeving of werking en de manier waarop een zoekmachine deze ontvangt.

In deze blog kijken we naar de website migratie vanuit een SEO oogpunt.

Wanneer Google een website rankt kijkt hij naar de huidige versie van de website. Wanneer we een grote wijziging aanbrengen aan de content, vormgeving of URL van de website zal Google een vermoeden opbouwen dat het een andere website is. Dit kan leiden tot daling van jouw posities in de zoekmachines.

Zelfs wanneer je een website migratie perfect uit voert zijn er gevaren aan verbonden.

Type website migraties

We kunnen verschillende soorten website migraties onderscheiden. De mate waarin het uitvoeren van een migratie een risico heeft, is afhankelijk van het type migratie. Met een risico wordt bedoeld dat het negatieve gevolgen heeft voor de posities van jouw website in de zoekmachines.

Het risico van een website migratie kan zijn:

  • Laag risico
  • Middelmatig risico
  • Hoog risico
  • Heel erg hoog risico
  • Variabel risico

We kunnen de volgende type migraties onderscheiden:

  • Platform
  • Server
  • Design
  • Content
  • URL
  • Domein

Platform migratie

Een platform migratie heeft betrekking op een wijziging van bijvoorbeeld Wordpress naar Magento. Deze migratie heeft een middelmatig risico.

Je verandert dus het systeem achter de website ofwel het CMS.  Elk CMS bouwt zijn code anders op. Google zal daarom schrikken van de compleet nieuwe opbouw van de code, terwijl de website er aan de voorkant er exact hetzelfde uit kan zien.

Server migratie

Bij eens server migratie verhuist jouw website van server 1 naar server 2. Deze migratie heeft een laag risico.

Alles aan de website blijft namelijk gelijk aan de situatie voorheen. Een server migratie kan zelfs positief uitpakken wanneer je over gaat op een snellere server. Ga je over een op een minder goede server zal het effect natuurlijk averechts zijn.

Design migratie

Een design migratie heeft betrekking op een nieuwe vormgeving van een pagina of website. Door een nieuwe opbouw van de code kan het tijdelijk een negatieve impact hebben op jouw posities in de zoekresultaten. Google heeft namelijk tijd nodig om te zien hoe bezoekers reageren op de nieuwe vormgeving.

Deze migratie heeft dan ook een hoog risico.

Content migratie

Bij een content migratie wordt de content overgezet of gewijzigd. Het risico hiervan kan zijn dat de content anders wordt ingeladen of dat het zo is herschreven dat het niet meer rankt op dezelfde zoekwoorden als voorheen. Deze migratie heeft middelmatig risico.

URL migratie

Bij een URL migratie wijzigt de URL van de pagina. Vaak wordt dit opgelost met een 301 redirect. In principe prima. Echter geeft een 301 redirect nooit 100% van de opgebouwde waarde door aan de nieuwe URL. Het wijzigen van de URL heeft daarom een hoog risico.

Domein migratie

Bij een domein migratie wijzigt het domein. Aangezien de complete website geredirect moet worden is het risico van deze aanpassing heel erg hoog.

Neem bij zo’n migratie dan ook altijd een migratie/SEO specialist in handen. Je zet namelijk alle domeinwaarde en expertise die je hebt opgebouwd door de jaren heen op het spel. Zorg er voor dat de websitewaarde goed wordt doorgezet naar het nieuwe domein.

Website migratie proces

Het proces van een migratie bestaat uit 4 fases. Deze vijf stappen zien er als volgt uit:

  1. Planning
  2. Pre-migratie
  3. Migratie
  4. Post-migratie

Planning

Tijdens de eerste fase van een migratie bespreek je de planning van het project. Om een goede planning op te zetten heb je antwoorden nodig op de volgende vragen:

  1. Waarom wordt er een migratie uitgevoerd?
  2. Wat voor type migratie wordt er uitgevoerd?
  3. Wie zijn er bij betrokken bij de migratie?
  4. Welke kansen en gevaren komen er kijken bij de website migratie?
  5. Hoe en wanneer wordt er gecommuniceerd tijdens de website migratie?
  6. Wanneer voeren we website migratie uit?

Stakeholders

Onderschat de derde vraag niet. Er zijn namelijk meerdere marketingafdelingen gebaat bij een vloeiende migratie.

Een SEO-specialist zal geïnteresseerd zijn in de nieuwe sitestructuur, url-opbouw, content en het redirect bestand.

Een advertising of social specialist zal daarentegen geïnteresseerd zijn in de nieuwe URL’s zodat hij zijn advertenties kan aanpassen. Bovendien wil hij weten of de vormgeving van pagina’s wordt gewijzigd en of zijn campagnes straks nog wel goed worden doorgemeten.

Een analytics specialist zal ten slotte weer geïnteresseerd zijn of URL’s zullen wijzigen en hoe we in dat geval data nog kunnen vergelijken.

Planning

Ook vraag 6 is zeker niet onbelangrijk. Ik raad namelijk altijd aan een website migratie uit te voeren in het laagseizoen van een bedrijf zodat de impact minimaal is. Plan de migratie daarom goed!

Handige tools en cijfers om jouw laagseizoen te bepalen zijn omzet cijfers, Google Trends en Google Analytics data.

Pre-migratie

De tweede fase betreffen de voorbereidingen van de migratie. Dit is de meest belangrijk fase van de hele migratie. De pre-migratie fase heeft dan ook verreweg de meeste invloed op het succes van een migratie. In deze fase vinden de volgende activiteiten plaats.

  1. Het bouwen van een staging website
  2. URL Mapping
  3. Opstellen en testen van URL-redirect bestand
  4. Voorbereiden migratie
  5. Audit

Bouwen van een staging website

Belangrijk bij het bouwen van een staging website is dat deze niet vindbaar is voor gebruikers of zoekmachines. Dit kun je realiseren op de volgende manieren:

URL Mapping

Een URL map bevat alle URL’s van de live website die gekoppeld zijn de URL’s van de nieuwe website. Wanneer je dit handmatig doet is dit een tijdrovende klus.

Wij adviseren daarom gebruik te maken van de excel functie “verticaal zoeken”. Daarmee kun je pagina’s eenvoudig koppelen op basis van pagina en categorie-id’s. Een overzicht van deze id’s krijg je door een export te maken van jouw pagina’s, categorieën en eventueel producten.

Opstellen URL redirect bestand

Het opstellen van het URL-redirect bestand is een heel belangrijk onderdeel van de migratie. Kijk hier dus met meerdere mensen naar en zorg dat er geen fouten worden gemaakt.

Komt een pagina niet meer terug? Link het dan door naar een pagina met soortgelijke content. Voorkom ten alle tijden dat bezoekers op een 404-pagina terecht komen!

Wanneer je jouw redirects plaatst in het .htaccess bestand, zou het er als volgt uit moeten zien::

Redirect 301 /page/ https://wwww.domein.nl/page-2/

Voorbereiden migratie

Het is onmogelijk om achteraf te zien of het een succes is geweest wanneer er geen nulmeting is gehouden. Verzamel daarom genoeg data van de huidige performance van de website. Denk daarbij aan de volgende facetten:

  • Page Speed
  • Geïndexeerde pagina’s
  • Verkeer
  • Conversies
  • Engagement

Audit

Voordat je live gaat is het slim op de staging website nog een keer goed door te lopen. Neem hierin de volgende facetten mee:

  • URL hiërarchie
  • URL-structuur
  • Error codes (4xx/5xx error)
  • Design 404-pagina
  • Gebroken links
  • Redirects
  • Robots.txt
  • WWW canonicalization
  • Page Speed
  • Inbound links
  • XML Sitemap
  • Outbound links
  • Duplicate content
  • Heading tags
  • Thin content
  • Content optimalisaties
  • Title tags: te kort/te lang/dubbel
  • Meta descriptions: te kort/te lang/dubbel
  • Structured data
  • International SEO (HREF Lang)
  • Local SEO (Google Mijn Business)

Migratie

De derde fase vindt plaats op de dag van de migratie zelf. Belangrijke activiteiten die op deze dag moeten worden verricht zijn hieronder opgesomd.

  1. Aanmelden sitemap bij Google Search Console en Bing Places
  2. Vraag indexatie van belangrijke URL’s aan in Google Search Console
  3. Controleren robots.txt
  4. Controleren crawlability
  5. Controleren indexability
  6. Controleren Google Analytics

Allereerst doe je er nooit verkeerd aan om na een migratie feedback-software op jouw website te laten draaien zoals Hotjar of Mouseflow. Door middel van deze software kom je ergernissen, valkuilen of struikelblokken tegen waar klanten tegen aan lopen.

Aanmelden bij Google Search Console

Om er voor te zorgen dat Google direct bekend is met de nieuwe website- en URL-structuur is het van belang dat je de sitemap upload op Google Search Console en Bing Places.

Recentelijk heb ik in een blog uitgelegd hoe je jouw sitemap upload in Google Search Console.

Aanvragen indexatie belangrijke URL’s

Wederom een belangrijke stap die je moet nemen na een migratie. Door direct een indexatie aan te vragen voor jouw meest belangrijke URL’s weten klanten in no-time de juiste pagina weer te vinden!

Controleren robots.txt, crawlability en indexability

Dit is handig om te doen met een tool als Screaming Frog. Deze tool gaat net als Google door jouw website heen en geeft per URL een statuscode terug.

Op deze manier weet je in no-time of een pagina geblokkeerd wordt door de robots.txt en of hij netjes gecrawld en geïndexeerd wordt.

Google Analytics

Meten is weten. Om het resultaat van de migratie door te kunnen meten is het belangrijk dat Google Analytics goed is geïnstalleerd. Controleer daarom na live-gang of conversies en verkeer goed worden gemeten.

Vergeet daarnaast ook niet je eigen IP is uit te sluiten!

Post-migratie

De vierde fase vindt plaats nadat de migratie is afgerond en bestaat uit de volgende handelingen:

  1. Analyse resultaat migratie
  2. Aan de hand van resultaten vervolgacties bepalen

Analyse resultaat migratie & vervolg acties

Het zit er op! De migratie is voltooid en de website draait. Tijd om te kijken wat het resultaat is.

Om dit te analyseren pakken we de cijfers er bij die we tijdens de pre-migratie hebben verzameld. Daar leggen we de cijfers van de huidige situatie naast. Tijd om te vergelijken.

Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Aan de hand van het resultaat zullen er vervolgacties worden bepaald.

Vergeet niet om regelmatig nog een audit uit te voeren.

Hulp nodig bij een website migratie?

Ben jij bezig met een website migratie en kan jij wel wat hulp gebruiken? Ik kom graag in contact!

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?