Wat is een XML sitemap?

Kortgezegd is een XML-sitemap een XML-bestand wat gebruikt wordt voor zoekmachines, het bestand is er ook speciaal voor gemaakt. Dit bestand bevat namelijk een opsomming van alle URL’s van de hele website zodat de zoekmachines eenvoudig en snel de juiste pagina’s kunnen vinden. In deze XML-map worden dus de metagegevens beschreven en het is dus eigenlijk een overzicht van de complete website. Er zijn twee soorten sitemaps, namelijk een XML-sitemap en er is ook een HTML-sitemap. De XML-sitemap is voor de zoekmachines en de HTML-sitemap is voor de bezoekers.

Hoe ziet een XML sitemap eruit?

Een XML sitemap is opgesteld in een taal die goed leesbaar is voor computers, namelijk in XML. Gelukkig is XML ook leesbaar voor mensen. De sitemap staat vol met linken, geschreven in deze XML-taal. Er is ook een header die aangeeft dat de inhoud gestructureerd is en die de ‘character encoding’ beschrijft. Hierdoor weten de zoekmachines wat ze kunnen verwachten van de structuur van het bestand. De urlset definitie omvat alle URL’s en beschrijft welke versie sitemap is gebruikt. Middels een url-tag wordt de definitie van iedere URL weergegeven. Daarnaast kan de URL nog optionele eigenschappen bevatten, zoals de datum waarop hij voor het laatst is bijgewerkt, de belangrijkheid van de URL en de verwachting hoe vaak de URL eventueel veranderd gaat worden. Men heeft voor het maken van een sitemap wel wat kennis van de juiste computertaal nodig.

Wanneer heb je een XML sitemap nodig?

XML Sitesmaps zijn zeer handig voor zoekmachines. Ze geven namelijk een overzichtelijk beeld van de inhoud. Ze helpen de zoekmachine om de inhoud van jouw website te vinden en ze werken als mechanisme om de zoekmachines op de hoogte te stellen van bijgewerkte of nieuwe content. Het is altijd aan te raden om een XML sitemap op te nemen, zeker bij een grotere websites. Er zijn wel een aantal regels waar men aan moet voldoen wanneer je ook profijt van de XML sitemap wilt hebben. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de inhoud van de sitemap klopt en dat de sitemap up-to-date is. Het is ook van belang dat de ongecomprimeerde bestandsgrootte niet groter is dan 50MB en dat er niet meer dan 50.000 URL’s in één sitemap worden opgenomen. Er kan het beste verwezen worden naar de XML-sitemap vanuit het robots.txt bestand.

Wat is een HTML sitemap?

Een HTML-sitemap is eigenlijk hetzelfde als de XML-versie, maar de HTML-sitemap is daarentegen voor de bezoekers van de website. Hij is bedoeld om de bezoekers snel de weg te wijzen op de website en deze sitemap ziet er dan ook aantrekkelijker en overzichtelijker uit. Vaak staan alle pagina’s van de website hier in een logische volgorde waardoor de bezoekers makkelijker kunnen vinden wat ze zoeken. Meestal staat de link naar een HTML-sitemap in de footer van de website.