Wat is HTML?

HTML staat voor Hyper Tekst Markup Language. Het is de taal waarmee de inhoud van een website wordt geschreven. Daarnaast vormt HTML ook de basis voor de grafische opmaak van de internetsites. De HTML-tags geven een gezicht aan de webpagina, ze maken onder andere kopteksten, alinea's, tabellen, spaties of lijsten. Daarbij kunnen ze zorgen dat iets een hyperlink wordt. Ook kleuren en lettertypen kunnen bepaald worden door de Hyper Tekst Markup Language. Als je een website zou willen ontwikkelen, is kennis van Hyper Tekst Markup Language niet onbelangrijk.

Wat is de geschiedenis van HTML?

Hyper Tekst Markup Language is in 1990 ontwikkeld door een van de grondleggers van het World Wide Web, namelijk Tim Berners-Lee. Voor hem als software-engineer was het belangrijk dat er een snelle en handige manier kwam om data met onderzoekers wereldwijd te delen. Tijdens zijn werk bij het onderzoekerscentrum CERN ontwikkelde hij de 'hypertekst-codes' die hij vervolgens verwerkte in centraal toegankelijke documenten. Hierdoor kon er van de ene tekst naar de andere verwezen worden, maar de pagina's zagen er ook ineens voor alle gebruikers hetzelfde eruit. In eerste instantie werd het alleen nog toegepast bij wetenschappelijke onderzoekscentra en militaire netwerken, maar uiteindelijk bereikte het de universiteiten en ook het grote publiek.

Wat is de toekomst van HTML?

De tijd staat niet stil en zeker niet op het gebied van computer- en internettechnologie. Het is dus belangrijk dat men op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen. HTML-4.01 is een lange tijd de laatste specificatie van de Hyper Tekst Markup Language geweest met de bedoeling om het uiteindelijk op te laten volgen door XHTML. Toch ziet het ernaar uit dat de Hyper Tekst Markup Language voorlopig nog in beeld blijft, weliswaar voorzien in rijkere formulieren, voortgangsindicators en nieuwe besturingselementen.

Wat zijn de elementen van een HTML-pagina?

De Hyper Tekst Markup Language bestaat uit tal van verschillende elementen die je kunt gebruiken om de inhoud van de website vorm te geven. Dit doet men met HTML-tags. Het zijn er zoveel dat we ze niet allemaal kunnen opnoemen, maar we zullen een paar voorbeelden geven. Deze codes worden altijd voorafgegaan door een 'minder dan teken' en daarna komt een 'meer dan teken'. Je gebruikt bijvoorbeeld big als je een groter lettertype wil of img als je een afbeelding wil plaatsen. De tag select staat voor keuzemenu. Op zich klinkt het allemaal eenvoudig, maar we begrijpen ook dat je niet alle tags kent. En misschien weet je ook niet precies hoe je ze moet gebruiken.

Jeroen Klomp

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?