Wat is CSS?

Wanneer je een website wil vormgeven, kan je je niet beperken tot content alleen. Jouw website heeft ook een lay-out nodig. Voor de opmaak van tekst maak je gebruik van HTML, al dan niet via gebruiksvriendelijke modules waardoor je deze programmeertaal niet tot in de finesses hoeft te beheersen. Voor de lay-out kan je gebruik maken van CSS. Deze afkorting staat voor Cascading Style Sheets. Met Cascading Style Sheets is het relatief eenvoudig om een consistente opmaak te genereren die op elke webpagina van toepassing is. Oudere websites konden, afhankelijk van de gebruikte browser, lay-out verschillen laten zien. Door de introductie van CSS behoort dit tot het verleden.

Wat is de geschiedenis van CSS?

De programmeertaal Cascading Style Sheets zorgt voor uniformiteit en consistentie. Aan de wieg hiervan staan de Nederlander Bert Bos en de Noor Håkon Wium Lie. Zij presenteerden hun voorstel op een conferentie in Chicago in 1995. Het World Wide Web Consortium, een organisatie die zich bezighoudt met de standaardisatie van internetprotocollen, nam het voorstel over en bouwde het uit. Er zijn inmiddels drie generaties van deze programmeertaal geïntroduceerd. De laatste versie, CSS3, wordt door vrijwel alle browsers ondersteund. Cascading Style Sheets hebben het voordeel dat het niet uitmaakt met welke browser jouw website benaderd wordt. Elke bezoeker ziet jouw website zoals je het voor ogen hebt.

Hoe werkt CSS?

Elke CSS-regel bestaat uit een properties-set en een selector. Je kan bijvoorbeeld denken aan lettergrootte, achtergrondkleur en positionering. Met de selector kan je bepalen welke delen van jouw webpagina een aangepaste lay-out moeten krijgen. Als je thuis bent in de mogelijkheden van HTML, kun je zelf al veel van de lay-out op maat instellen. Met CSS worden jouw mogelijkheden verder uitgebreid en heb je nog meer keuzevrijheid. Tekstblokken, banners en fotogalerijen kun je naar eigen inzicht indelen. Je kan kiezen voor een uniforme opmaak van al jouw webpagina's, of juist per pagina kleine verschillen aanbrengen. Een groot voordeel van CSS is het feit dat je alle stijlelementen die je wil gebruiken in één document kunt onderbrengen. Verander je hier iets aan, dan heeft het invloed op de lay-out van jouw gehele website. Dit maakt snelle aanpassingen mogelijk, zonder te veel tijd kwijt te zijn aan het programmeren.

Wat zijn de voordelen van CSS?

CSS is een compacte taal, waardoor je per pagina minder programmeercode nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat de website veel sneller kan worden geladen. Snelheid is een van de factoren waaraan zoekmachines zoals Google een hogere waardering toekennen. Wie al enige basiskennis van HTML heeft, zal met Cascading Style Sheets snel uit de voeten kunnen. Pagina's die in deze programmeertaal zijn opgemaakt, worden door de belangrijkste browsers zonder problemen weergegeven, zodat je erop kunt vertrouwen dat elke bezoeker de juiste informatie en ervaring krijgt. De programmeertaal zelf is eenvoudig te leren, aangezien veel codes die je nodig hebt in feite al aangeven wat je met ze kunt doen. Werk je met WordPress, dan kan je gebruik maken van speciale plug-ins en modules die je nog meer werk uit handen nemen.