Wat is een disavow?

Een van de belangrijkste strategieën die je kan volgen om jouw website een hogere ranking binnen zoekmachines te geven, is gebruik maken van backlinks. Echter, deze backlinks moeten wel afkomstig zijn van bronnen die door de zoekmachine als relevant en betrouwbaar worden gezien. Het creëren van een veelvoud aan backlinks van willekeurige bronnen zal jouw website geen noemenswaardig voordeel opleveren. Het kan zelfs aanleiding zijn voor een lagere positie in de ranking. Je kan zelf met enig onderzoek beoordelen welke backlinks voor je van voordeel zijn en welke je liever niet zou willen mee laten wegen. Zowel Google als Bing bieden je een tool aan waarmee je kan aangeven welke backlinks je liever kwijt dan rijk bent. Deze disavow-tool is relatief eenvoudig te gebruiken en levert je al snel aanzienlijke voordelen op.

Waarom zou je gebruik maken van een disavow?

Als jouw website voor potentiële afnemers interessant is, zullen bezoekersaantallen toenemen. Je merkt dit door een groter rendement. Ziet de doelgroep jouw website als een autoriteit, dan zullen als vanzelf backlinks ontstaan. Stel dat je een producent van voedingsmiddelen bent en foodbloggers of restaurants gaan naar jouw productgroepen verwijzen. Een zoekmachine zal dergelijke backlinks als zeer relevant beoordelen. Deze backlinks zullen jouw ranking positief beïnvloeden. Krijg je echter backlinks vanuit bedrijven die werkzaam zijn in sectoren die geen relatie hebben met de voedingsindustrie, dan loop je de kans dat zoekmachines deze als irrelevant beoordelen. Hetzelfde geldt als je backlinks krijgt vanuit onbetrouwbare websites of websites die speciaal zijn opgezet om links naar andere sites te creëren. Zoekmachines bestraffen dit en je zal een lagere ranking moeten accepteren. Je kunt uiteraard een niet-relevante website verzoeken om de link naar jouw website te verwijderen. Dit kan veel tijd kosten en levert vaak niet het gewenste resultaat op. Met de disavow tool neem je de regie in eigen handen. Door disavow te gebruiken vertel je zoekmachines dat ze bepaalde backlinks moeten negeren en jouw uiteindelijke ranking alleen vaststellen op basis van de voor jou relevante links.

Hoe disavow je een backlink?

De disavow tool van Google kan je gebruiken als je inlogt in Google Webmaster Tools. Vervolgens maak je een tekstbestand aan dat verplicht moet beginnen met het teken #. Je plakt in dit bestand alle backlinks die je niet meegerekend wilt hebben. Ook geef je aan waarom het niet is gelukt deze zelf te verwijderen. Vervolgens sla je dit bestand op onder de naam disavow.txt. Google stelt hoge eisen aan dit bestand. Als je van webpagina's van hetzelfde domein slechte backlinks krijgt, is het verstandig om het domein zelf te benoemen in het disavow tekstbestand. Gebruik je disavow echter uitsluitend na ingrijpend onderzoek. Het is niet altijd op het eerste gezicht duidelijk of je te maken hebt met een backlink die jouw ranking negatief of positief beïnvloedt. De maximale grootte van het tekstbestand mag 2 MB zijn en het mag maximaal 100.000 URL's bevatten.

Jeroen Klomp

Categorieën

SEO

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?