Het aantal zero-click zoekopdrachten groeit extreem hard. Wanneer je zoekt naar tijdzones, recepten of bijvoorbeeld de leeftijd van een bekend persoon klikt niemand meer door.

Dit komt door de grote hoeveelheid SERP features die Google toevoegt aan haar zoekmachine zoals; betaalde advertenties, afbeeldingen en featured snippets.

Hoe ga je als SEO-expert om met eerste pagina’s die direct het antwoord tonen? Hoe ga je om met lagere impressies, lagere CTR´s en veel minder verkeer.

Wat is een Zero-click zoekopdracht?

Je spreekt van een zero-click zoekopdracht wanneer het antwoord op jouw vraag direct bovenaan de zoekresultaten wordt weergeven. De gebruiker heeft daarmee antwoord op zijn vraag en zal geen zoekresultaat meer hoeven aanklikken.

Zero-click zoekopdrachten worden voornamelijk weergegeven op tablet en mobiel omdat gebruikers van deze apparaten vaak opzoek zijn naar korte en praktische antwoorden.

Voorbeelden van zero-click zoekopdrachten zijn:

Database zoekopdrachten
In een database staan vaak veel statische gegevens omtrent personen en dergelijken. De data staat dan ook altijd vast, wat het makkelijk maakt voor Google om direct een antwoord te geven. Je moet hierbij denken aan zoekopdrachten met datums, tijden, tijdzones, leeftijden en namen van mensen.

Woordenboek en encyclopedie zoekopdrachten
In een woordenboek staat vaak veel informatie omtrent de betekenis van woorden. In een encyclopedie wordt daar meer toelichting over gegeven. Het gaat hierbij dan ook om zoekopdrachten als “wat is”, “definitie van”, “hoe moet/kan ik”, etc.

Lokale zoekopdrachten
Google begrijpt heel goed dat wanneer je op zoek bent naar een dienst, je niet geïnteresseerd bent in de dienstverlener 300 kilometer verderop. Daarom geeft Google bij zoekopdrachten als “timmerman”, “loodgieter”, “restaurant”, etc. direct het antwoord weer.

Hoe ontvang je kliks in 2020?

Google zal haar zoekmachine blijven veranderen en aanpassen op de zoekintentie van de gebruiker. Als SEO-specialist betekent het dat jij ook flexibel moet zijn. Je zult verschillende SEO-tactieken moeten ontwikkelen die per jaar weer kunnen verschillen.

Het enige wat altijd gelijk zal blijven in SEO is de eeuwige strijd om de nummer 1 positie in de zoekresultaten. De volgende 3 strategieën kunnen jou helpen bij het bepalen van jouw zoekwoorden:

  • Maak gebruik van klik statistieken wanneer je bepaald op welke zoekwoorden jij je gaat richten.
  • Start met het optimaliseren van content om featured snippets te winnen
  • Optimaliseer jouw zoekresultaat door een goede On-SERP strategie

Waarom moet je kijken naar de CTR van een zoekwoord?

Het overgrote deel van de SEO-tools biedt tegenwoordig CTR-statistieken aan.

Dit doen zij op hun eigen manier.

Ahrefs toont bijvoorbeeld bij elke zoekterm het procentueel aantal klikken en niet-klikken. MOZ daarentegen geeft een XTR score weer.

Dit doen zij natuurlijk niet zonder reden.

CPS is een van de statistieken die moet worden meegenomen in zoekwoordenonderzoek om beter te identificeren welke zoekwoorden naar verwachting de hoogste ROI hebben.

Waar voorheen een SEO professional zich voornamelijk richtte op het realiseren van verkeer is het tegenwoordig ook belangrijk dat dit verkeer wat oplevert. Met andere woorden; zorg dat je relevant verkeer binnenhaalt. Wij adviseren daarom om de CPS mee te nemen in het zoekproces naar zoekwoorden.

Hoe optimaliseer je content voor de featured snippets?

Momenteel bevat ruim 12% van alle zoekopdrachten een featured snippet.

Uit een onderzoek van Ahrefs is gebleken dat wanneer een SERP geen featured snippet bevat klikt 26% op het eerste organische zoekresultaat. Wanneer een SERP wel een featured snippet bevat klikt 8,6% op deze featured snippet en slechts 19,6% op het eerste organische zoekresultaat.

Het lijkt er dus op dat de featured snippet verkeer “steelt” van de #1 posities.

Om er voor te zorgen dat jouw pagina de featured snippet wordt is het belangrijk dat je in ieder geval al op de eerste pagina staat. In 99,58%(!) van alle gevallen staat de featured snippet namelijk ook als organisch resultaat op de eerste pagina.

Om te ranken voor de featured snippets, zullen we daarom eerst moeten kijken welke zoekwoorden veel potentie bieden om een featured snippet op te verkrijgen.

Deze lijst stel je als volgt op:

  1. Stel een lijst samen met alle zoekwoorden waar je op rankt
  2. Filter de lijst met zoekwoorden waar je momenteel tussen positie 1 en 10 rankt
  3. Filter de zoekwoorden die momenteel al worden weergegeven als featured snippet

Met de lijst zoekwoorden ga je aan de slag.

Ga voor elk zoekwoord na welke vragen er over gesteld worden op het internet. Dit kun je onderzoeken op de volgende manieren:

  • Huidige featured snippest
  • De “Mensen vragen ook” box
  • De “mensen zochten ook” sectie onderaan de SERP

Bovendien kunnen tools als Ahrefs en AnswerThePublic je ook helpen bij het vinden van vragen die veel gesteld worden op het web.

Schrijf vervolgens korte, maar exacte antwoorden voor deze vragen.

Dus schrijf een kop/titel met jouw zoekwoorden met een bijbehorende alinea die de gerichte zoekvraag beantwoordt. Het antwoord op een vraag moet ongeveer tussen de 54 tot 58 tekens bevatten.

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?