Goed nieuws! Google heeft namelijk op 11 juli aangekondigd dat zij de komende tijd maar liefst 3 (!) nieuwe statistieken gaan toevoegen. De drie statistieken zullen je wellicht herinneren aan de goede oude tijd met Google Analytics Universal, het gaat namelijk om de volgende 3 statistieken:

 • Bounceratio
 • Conversietatio
 • UTM parameters

De statistieken zijn beschikbaar voor verkenningen, segmenten, doelgroepen, rapporten en de Google Analytics-gegevens-API.

Bounceratio

De bounceratio is terug! Daar zijn we natuurlijk heel blij mij. Hij is echter wel een klein beetje veranderd ten opzichte van Google Analytics Universal (UA). We leggen hieronder het verschil uit.

Google Analytics Universal

In UA hield een bounce in dat de bezoeker slechts een pagina bezocht en er geen interactie was met de pagina. De sessie telt als bounce wanneer de bezoeker de content op bijvoorbeeld uw homepage enkele minuten bekijkt, maar de website verlaat zonder klikken op links of gebeurtenissen.

Google Analytics 4

In GA4 valt een bounce simpeler uit te leggen.

Wel een bounce
In Google Analytics 4 wordt een sessie als bounce geteld wanneer de sessie voldoet aan alle onderstaande voorwaarden

 • Sessie die korter duurt dan 10 seconden;
 • Sessie zonder gebeurtenissen;
 • Sessie met slechts 1 bezochte pagina;

Geen bounce

In Google Analytics 4 wordt een sessie niet meer als bounce geteld wanneer de sessie voldoet aan één van de onderstaande voorwaarden

 • Sessie die langer duurt dan 10 seconden;
 • Sessie met gebeurtenissen;
 • Sessie met meer dan 1 bezochte pagina;

Conversieratio

We hebben het beste voor het laatst bewaard; want het conversieratio komt namelijk terug! Dit is natuurlijk voor elke marketeer een echte must en voor velen ook de reden geweest om nog niet volledig over te stappen.

Het conversieratio wordt vanaf nu doorgemeten voor elk event. Dit omvat zowel de gebruikersconversie als de sessie conversieratio.

De functie wordt momenteel uitgerold over alle accounts. Het zal dus wellicht nog even duren voordat deze functie ook binnen jouw account beschikbaar is!

Utm_term & utm_content parameters

De utm_term en utm_content parameters vanaf nu ook beschikbaar in GA4. Google heeft zowel een gebruikersbereik als een sessiebereikdimensie toegevoegd. Ze zijn beschikbaar in 3 onderdelen van Google Analytics 4, namelijk:

 • Rapporten
 • Ontdekken
 • Doelgroepen maken

UTM term

Met de utm_term parameter identificeert u zoekwoorden voor betaalde zoekresultaten. Wanneer u de zoekwoorden handmatig tagt, dient u ook utm_term te gebruiken om het zoekwoord op te geven.

UTM content

Met de utm_content parameter bent u in staat onderscheid te maken tussen vergelijkbare content of links binnen een advertentie. Stel u heeft 2 buttons geplaatst in een e-mail, dan kunt u per button een andere waarde instellen om te bepalen welke effectiever is.

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?