Kunstmatige intelligentie (AI) is een belangrijk onderwerp die de digitale/online marketingwereld verovert. De toepassing van AI op het gebied van SEA biedt vele kansen voor bedrijven om efficiënter te werken, maar uiteindelijk ook kwalitatief sterker te worden in SEA. In deze blog duiken we iets dieper in op de samenwerking van deze twee begrippen.

SEA en AI?

Twee begrippen die in deze blog centraal staan. Maar wat betekenen ze precies?

  • SEA staat zoals in de inleiding duidelijk werd, voor Search Engine Advertising. Dit houdt in dat je betaalt om jouw advertenties te tonen op zoekmachines, zoals Google.
  • AI, oftewel kunstmatige intelligentie, verwijst naar de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen. Denk hierbij aan zaken zoals plannen, leren maar ook taken zoals problemen oplossen.

Verschillende voordelen van AI

Eén van de belangrijkste voordelen van AI in SEA is toch automatisering. AI kan bijvoorbeeld biedstrategieën optimaliseren en daarmee ook automatisch aanpassingen maken op basis van data. Met functies zoals Google Smart Bidding en andere machine learning algoritmen van derde partijen kunnen mensen werkzaam met/in SEA veel efficiënter te werk gaan.

De dagen van allemaal-op-elkaar-lijkende advertenties zijn toch wel voorbij dankzij de hulp van kunstmatige intelligentie. AI kan het analyseren van data gebruiken om te bekijken welke advertenties het beste aansluiten bij individuele gebruikers. Door AI kan ook de zoekwoord targeting geoptimaliseerd worden. Hierdoor worden de desbetreffende advertenties alleen getoond aan mensen die op zoek zijn naar wat je te bieden hebt.

Met het inzetten van AI is het ook mogelijk om dynamische advertenties te maken. Dynamische advertenties zijn advertenties die zich automatisch aanpassen op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Hierdoor wordt de mate van relevantie van de advertentie verhoogt.

Uitdagingen en de toekomst

Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal valkuilen met het gebruik van AI. Bijvoorbeeld op het gebied van privacy en ethiek. AI is uiteindelijk zo effectief en goed als de data die het voedt. Kwalitatief slechte data, of verkeerde data kunnen leiden tot ongewenste effecten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ineffectieve campagnes. Echter zal AI blijven evolueren waarmee het steeds intelligenter wordt, wat invloed zal blijven hebben op een onderwerp zoals SEA.

Hoewel AI veel biedt met het automatiseren en analyseren van verschillende zaken, is de eindbeoordeling van de mens nog steeds zeer belangrijk. Ons advies is om AI als hulpmiddel te gebruiken voor bijvoorbeeld inspiratie en het niet te gebruiken als vervanging voor je eigen expertise.

Giel Plant

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?