Concurrerend prijzen is een dagelijks proces. Je moet de prijzen van je concurrenten in de gaten houden en tegelijkertijd zorgen dat je voldoende marge over houdt. Als je een klein assortiment hebt is dit nog wel redelijk te doen, maar bij een assortiment vanaf 1000 producten wordt het al snel onoverzichtelijk.

Gelukkig zijn er diverse tools die je kunt gebruiken om dit proces uit handen te nemen. We maken sinds kort gebruik van PriceShape, een Dynamic Pricing & Competitor Price Monitoring Platform.

Dynamic Pricing

De belangrijkste feature van PriceShape is de Dynamic Pricing tool. Na het uploaden van de productfeed brengt PriceShape alle producten in kaart en verzamelt daar alle concurrenten bij met de verkoopprijzen die zij hanteren. Op basis van het productaanbod concurreren we met ruim 500 andere aanbieders en hebben we op productniveau bijna 25.000 matches.

De beste prijs is niet altijd de laagste prijs

Gebaseerd op de verkoopprijzen van al deze concurrenten kunnen we op productniveau strategieën bepalen om de verkoop te stimuleren. Dit kan zijn door producten lager te prijzen omdat de concurrentie heel hoog is, of zelfs hoger te prijzen omdat concurrenten een hogere verkoopprijs hanteren. Uiteraard kunnen we bepaalde concurrenten uitsluiten omdat zij bijvoorbeeld zulke lage prijzen hanteren dat ze onder onze inkoopprijzen verkopen.

Dit is een ongoing proces. Wanneer concurrenten de verkoopprijzen van producten aanpassen verschijnen deze direct in PriceShape, waardoor we daar direct op kunnen anticiperen. In PriceShape is het ook mogelijk om de prijshistorie van producten bij te houden. Zo kunnen we dus bijvoorbeeld zien dat concurrent A zijn producten op specifieke dagen lager prijst dan op andere dagen. Daar zouden we op in kunnen spelen door voor die producten op die dagen een andere prijsstrategie te kiezen.

Altijd actuele prijzen in de webshop

We kunnen de prijsstrategie sturen op meerdere parameters:

  • Met welke andere aanbieders willen we concurreren;
  • Willen we een hogere, lagere of dezelfde prijs hanteren als concurrenten;
  • Wat is de minimale (en eventuele maximale) marge die we willen behalen;
  • Productvoorraad van concurrenten.
  • Duur van de strategie

Op basis van de gekozen parameters worden de nieuwe prijzen bepaald voor de producten. Deze nieuwe prijzen worden meerdere keren per dag naar de webshop verzonden en toegepast.

Google Shopping Feed optimalisatie

Prijs is een van de meest belangrijke factoren wanneer consumenten online shoppen. Uit onderzoek is gebleken dat 94% van de online shoppers prijzen vergelijkt voordat ze een aankoop doen. Het heeft dus geen zin om advertentiebudget te spenderen aan producten waarbij de verkoopprijs aanzienlijk hoger ligt dan die van concurrenten.

PriceShape biedt de mogelijkheid om je huidige Google Shopping feed te verrijken met de data uit de prijsstrategieën. Door custom labels mee te geven aan de feed kun je de biedstrategie op productniveau beheren. De producten waar je de goedkoopste aanbieder bent kun je een hoger budget geven zodat deze altijd getoond worden in de Google Shopping resultaten. En voor producten waar je één van de duurste aanbieders bent kun je het budget minimaliseren, de kans dat consumenten op jouw product klikken is nihil.

Dynamic Pricing is de toekomst

De mogelijkheden van dynamic pricing zijn eindeloos en zal in de nabije toekomst steeds relevanter worden. Wilt u weten of dynamic pricing ook iets voor uw bedrijf is? Neem dan gerust contact met ons op.

Jeroen Klomp

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?