Als online marketeers zijn we gek op data. Ze stellen ons in staat om weloverwogen beslissingen te maken. Google Analytics Universal heeft de afgelopen tien jaar op het gebied van data analyse een prominente rol gespeeld. Het gebruiksvriendelijke platform van Google kent meer dan 150 rapporten; waarvan het merendeel door veel gebruikers waarschijnlijk niet eens wordt gebruikt.

Op 14 oktober 2020 kondigde Google na meer dan 10 jaar een “nieuwe Google Analytics” aan, namelijk: Google Analytics 4 ofwel GA4. Op het eerste oog lijkt er niet heel veel anders te zijn aan Google Analytics 4. Maar schijn bedriegt.

In dit artikel leggen we uit wat er is veranderd en waarom jij vanaf vandaag zou moeten starten met het verzamelen van data in GA4.

Wat is er veranderd aan Google Analytics 4?

  • Google Analytics 4 is toekomstbestendig gebouwd; het werkt namelijk zonder cookies of identificerende gegevens.
  • De beheer omgeving van Google Analytics Universal bestaat momenteel uit 3 lagen; de beheer omgeving van Google Analytics 4 daarentegen bestaat uit slechts 2 lagen: Account en Property.
  • Google Analytics 4 bevat “datastreams” in plaats van weergaven en segmenten.

Waarom je vandaag nog moet starten met GA4

Zoals we al eerder aangaven; als online marketeers zijn we gek op data. We kunnen eigenlijk niet meer zonder. Een beslissing zonder data is niks anders dan een wilde gok. Het risico dat u straks voor deze situatie komt te staan is aannemelijk hoe langer u wacht met Google Analytics 4.

Google Analytics Universal wordt namelijk uit gefaseerd. Ofwel; er worden geen nieuwe features meer toegevoegd. Google zal zich volledig focussen op de doorontwikkeling van Google Analytics 4.

De nieuwste versie heeft momenteel nog geen functie om data te importeren vanaf Google Analytics Universal. Het is ook niet bekend of Google deze functie nog zal toevoegen in de toekomst. Dat betekent dat je dus helemaal opnieuw begint met het verzamelen van data!

De import van data wordt bovendien extra lastig gemaakt door het gloednieuwe tracking code systeem dat Google heeft gelanceerd bij haar nieuwste versie. Deze zorgt er voor dat Google Ads conversies, Social Media integraties, tag instellingen, Google Data Studio dashboards en andere rapporten aangepast moeten worden.

Door de uitfasering van Google Analytics Universal is er geen betere tijd om te starten met het implementeren van deze nieuwe tracking methode en te starten met het verzamelen van data!

Implementatie van Google Analytics 4

Wij raden je sterk aan om zo snel mogelijk aan de gang te gaan met de implementatie van Google Analytics 4. De implementatie van deze nieuwe tracking code is echter wel complex. Zo zal er met name in Google Tag Manager het een en ander geconfigureerd moeten worden.

 Mocht u hier niet uitkomen, dan kunnen wij u uiteraard helpen bij de implementatie van GA4. Neem in dat geval vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder. Klik hier om contact op te nemen.

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?