Meta, de overkoepelende organisatie van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft voor het adverteren met betrekking tot leningen, werkgelegenheid, huisvesting en maatschappelijke kwesties speciale advertentiecategorieën gemaakt. Dit heeft Meta gedaan om onrechtmatige discriminatie tegen te gaan. Het gevolg hiervan is dat als je in één van deze categorieën adverteert, je zeer beperkt kunt targeten. Zo kun je niet meer targeten op geslacht en op leeftijd. Ook zijn er in deze categorieën een hoop interesses verdwenen waar je niet meer op kunt targeten. 

Hoe bereiken we toch de juiste doelgroep?

Vanzelfsprekend moedigen wij aan dat Meta actie onderneemt tegen onrechtmatige discriminatie. Echter is het bijvoorbeeld in de recruitment branche wenselijk om je doelgroep te kunnen targeten. Iemand van 50 jaar oud zal niet geïnteresseerd zijn in een startersbaan met een startersloon. Hoe zorgen we er dan voor dat we de juiste doelgroep bereiken, zonder dat al het budget wordt uitgegeven aan personen die waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn? 

Hoe target je zonder gebruik te maken van demografische gegevens?

Meta zegt hier zelf het volgende over: 

“Om je te helpen mensen te bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in je advertentie, kun je een speciale advertentiedoelgroep maken. Met een speciale advertentiedoelgroep kun je een doelgroep maken op basis van overeenkomsten in online gedrag en activiteit, zonder gebruik te maken van bepaalde persoonlijke kenmerken zoals leeftijd, geslacht, postcode of andere vergelijkbare categorieën. We raden je aan om je doelgroep te verbreden en niet te beperken. Net als alle andere tools voor doelgroepselectie van Facebook en Instagram mogen onze targetingopties niet worden gebruikt om mensen uit te sluiten of te discrimineren.”

Targeten op interesses

Ondanks dat er een hoop interesses verdwenen zijn, is het nog wel mogelijk om op bepaalde interesses wél te targeten. Er kan nog getarget worden op ongeveer 100 interesses, waaronder web development, technologie, aandelen, software development, social media en vastgoed. Het is dus zeer belangrijk om goed te overwegen welke interesses relevant zijn.

Targeten op locatie

Ook is het nog gewoon mogelijk om een locatie te targeten, alleen met een straal van minimaal 15km (voorheen kon er zonder een straal getarget worden).

A/b-testen

Tot slot is a/b-testen nog belangrijker geworden dan dat het al was. Door te a/b-testen kunnen we zien welke advertentie beter presteert met als gevolg dat we meer budget kunnen inzetten op de best presterende advertentie. 

Wat nu?

Er zijn beperkingen gekomen op het gebied van targeten in speciale advertentiecategorieën maar als we hier slim mee omgaan kunnen we er toch voor zorgen dat de juiste doelgroep wordt bereikt!  

Heeft u hulp nodig bij het adverteren op Facebook en Instagram? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen voor meerdere partijen het adverteren op de kanalen van Meta.

Giel Plant

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?