Op woensdag 16 maart kondigde Google officieel aan te stoppen met Universal Analytics. Vanaf 1 juli 2023 zal er niks meer worden gemeten in Universal Analytics en vanaf 1 oktober zal er ook niks meer worden gemeten in Universal Analytics 360. Uw data zal nog minimaal een half jaar beschikbaar blijven na de bovengenoemde datums. Waarom doet Google Analytics dat en wat betekent dat voor uw data?

Waarom stopt Google met Universal Analytics?

In de officiële aankondiging laat Russel Ketchum, Director Product Management bij Google Analytics, weten dat de meetmethodiek van Google Analytics Universal kort na de lancering achterhaald raakte. De methodiek was volledig gebouwd op cookies en focuste zich bovendien op desktop en onafhankelijke sessies.

Google Analytics 4 werd tweeënhalf jaar geleden (oktober 2020) geïntroduceerd. Google Analytics maakte tijdens de product lancering de belofte dat GA4 zou worden voorzien van voorspellende inzichten, een diepere integratie met Google Ads en meetmogelijkheden voor verschillende apparaten.

Twee weken geleden schreven wij al een blog over wat Google Analytics 4 verder inhoudt en waarom je als bedrijf op korte termijn zult moeten overstappen.

Recente GA4 updates die Google Analytics heeft doorgevoerd zijn:

  • Data-driven attributie;
  • Google Search console integratie;
  • Machine learning modellen om "measurement gaps" op te vullen;

Waarom is deze update belangrijk?

Mocht je nog geen GA4 property hebben opgezet, dan is dit het moment. Het zal namelijk niet mogelijk zijn om data van Google Analytics Universal te importeren in Google Analytics 4.

Ondanks dat het nog een jaar zal duren voordat de Google Analytics 4 live zal gaan; je zal je nu stappen moeten ondernemen om er voor te zorgen dat er historische data is op het moment dat Google Analytics Universal niet meer werkt.

Laat dit bovendien een wake-up call zijn. Veel online marketeers kunnen momenteel nog niet goed overweg met Google Analytics 4. In minder dan 15 maanden heb je echter geen andere optie meer. Dus hoe eerder je bekent raakt met de mogelijkheden en de interface van het systeem; hoe beter je straks in staat bent deze transitie te begeleiden voor jouw bedrijf.

Wat nu?

Zorg dat Google Analytics 4 zo snel mogelijk wordt ingericht voor jouw bedrijf. Mochten jullie hier zelf niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben voor verschillende Wordpress-partijen de Google Analytics 4 integratie verzorgd.

Klik hier om contact met ons op te nemen.

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?