Wat is een canonical URL?

Google en andere zoekmachines hebben een hekel aan duplicate content. Een website waarvan de eigenaar stukken tekst van andere bronnen kopieert en presenteert als de zijne, hoeft niet te rekenen op een hoge ranking. Sterker nog, de kans dat een dergelijke website onderaan in de zoekresultaten terechtkomt, is verre van denkbeeldig.

Echter, dubbele content is niet altijd te voorkomen. Als je een assortiment verkoopt en uw klanten de mogelijkheid biedt om zelf selecties aan te brengen, zal elke selectie een andere pagina en URL opleveren. De mogelijkheden kunnen bijzonder groot zijn en het schrijven van unieke tekst voor elke mogelijkheid is ondoenlijk. Met een canonical URL voorkomt je dat Google dubbele content aanrekent.

Wanneer gebruik je een canonical URL?

Maak gebruik van de mogelijkheden van een canonical URL wanneer je afnemers in staat stelt om door zoekopdrachten op jouw site, maatwerk pagina’s te creëren waarvoor je geen aparte content kunt of wilt schrijven.

Stel dat je een online schoenenwinkel hebt, dan is het niet zinvol om voor Nike sneakers van maat 50 content te creëren die van maat 52 afwijkt. Een canonical URL vertelt aan een zoekmachine wat de originele URL is. Op het moment dat je een canonical URL in de header van jouw pagina hebt geplaatst, zal een zoekmachine begrijpen dat er geen sprake is van dubbele content. De zoekmachine indexeert de originele URL en zal het internetverkeer op pagina’s met een canonical URL toekennen aan de originele URL, die daardoor hoger in de zoekresultaten terecht zal komen.

Wat is volgens Google mijn canonical URL?

Als jouw website dubbele content bevat en je niet met een canonical URL aangeeft welke pagina je beschouwt als origineel, dan bepaalt Google dit zelf. Dit kan ertoe leiden dat meerdere pagina’s het predicaat origineel krijgen of dat de verkeerde pagina als leidend wordt gezien. Met een canonical URL maak je duidelijk dat je weet dat er sprake is van dubbele content, maar dat dit een goede reden heeft. De zoekbot van een zoekmachine als Google zal de dubbele content dan negeren. Voor een schoenenwinkel met de naam ‘mijnwinkel’ en een Nike-assortiment, kan jouw canonical er als volgt uitzien: link rel=”canonical” href=”http://www.mijnwinkel.nl/nike/”.

Hoe plaats je een canonical op jouw WordPress website?

Als je zelf een website wilt ontwerpen, dan zijn er diverse pakketten beschikbaar waarmee je snel en op een gebruikersvriendelijke manier resultaat kunt boeken. WordPress is een van de meest gebruikte pakketten. Het plaatsen van een canonical op een WordPress website is erg eenvoudig.

WordPress heeft hier een aantal handige plug-ins voor en met name de Yoast SEO-plug-in kent veel gebruikers. In Yoast SEO klik je op het tandwiel-icoon. Vervolgens voert je de canonical in. Zoekmachines zullen hem automatisch herkennen en jouw website geen dubbele content aanrekenen. Zo zorg je voor een hogere ranking en groeit jouw rendement.

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.