Wat is het bouncepercentage?
Het bouncepercentage of de bounce rate toont hoeveel procent van jouw bezoekers niet meer dan één pagina van de website hebben gezien. Het zijn dus degenen die niet doorklikken op een of meerdere interne links.
Een bouncepercentage wordt ook wel weigeringspercentage genoemd. Het houdt namelijk in dat de bezoeker die op een webpagina belandt, hiervandaan ook meteen weer vertrekt. Dit hoeft overigens geen slecht teken te zijn. Misschien is de bewuste persoon op zoek naar een product en vindt hij het meteen op jouw pagina. Of misschien heb je een informatieve blogpost gepubliceerd die aan alle vragen van de bezoeker voldoet. Een hoge bounce rate is ongunstig wanneer het de bedoeling is dat er meerdere pagina’s van de website worden bezocht. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een landingpage of homepage, tenzij je een one page website hebt.
Waar kan ik mijn bouncepercentage vinden?
Hoe hoog het bouncepercentage is van jouw website en afzonderlijke pagina’s, kan je vinden in Google Analytics. Een percentage voor jouw hele website zie je direct op de Google Analytics homepage van de website. Wil je dieper ingaan op de bounce rate, dan vind je gedetailleerde informatie via ‘Gedrag – Site-content – Alle pagina’s’. Hier kan je door op ‘bouncepercentage’ te klikken in één oogopslag zien welke pagina’s het hoogste en welke het laagste percentage hebben.
Verder krijgt je ook in het ‘Gedetailleerd inhoudsrapport’ en ‘Bestemmingspagina’s’ meer inzicht over hoeveel bezoekers doorklikken naar andere pagina’s. Overigens vind je in deze rapporten nog veel meer belangrijke informatie. Denk hierbij aan de gemiddelde tijd die een bezoeker op een bepaalde pagina doorbrengt en het uitstappercentage.
Hoe verbeter ik mijn bouncepercentage?
Wanneer je het bouncepercentage van jouw website of bepaalde pagina’s wilt verlagen, zijn er diverse mogelijkheden. Eerst is het belangrijk om de oorzaken te ontdekken via Google Analytics. Behalve welke pagina’s verantwoordelijk zijn voor een hoog weigeringspercentage, kun je ook hier uitzoeken welke verkeersbronnen dat zijn. Verder kan je zien welke zoekwoorden een hoge bounce rate scoren. Wanneer je de oorzaken weet, kan je handelen.
Er zijn heel veel manieren om te zorgen dat bezoekers verder klikken. Een van de eerste dingen waar je aan moet denken, is de uitstraling van jouw website. Is de navigatie overzichtelijk? Kan de bezoeker snel vinden wat hij of zij zoekt? Denk ook aan de match tussen de zoekwoorden en de content. Zo zorg je dat bezoekers die via zoekmachines op jouw website belanden de juiste informatie vinden. Verder is het een goed idee om de externe links te verminderen, want hierdoor verlaten bezoekers immers de website.
Ook een goede interne linkstrategie is bevorderlijk voor een laag bouncepercentage. Behalve goede content, een gebruiksvriendelijk design en een uitgekiende linkstrategie, speelt ook de techniek een rol. Een lange laadtijd is nooit bevorderlijk. Wilt je zoveel mogelijk uit jouw website halen? Zorg dan voor een optimale bouncepercentage.