Wat is een anchortekst?
Achter elke anchortekst gaat een verwijzing schuil naar een andere webpagina. Het internet staat vol anchorteksten, ze zitten in vrijwel elke webpagina verwerkt. Een anchortekst bestaat vaak uit een woord of woordgroep in een lopende zin.
Je plaatst een linkje achter een woord of woordgroep wanneer jij denkt naar een relevante pagina te kunnen linken met betrekking tot het woord of de woordgroep. Dit woord of deze woordgroep wordt ook wel een anchor tekst genoemd.
Zo zal een webpagina die over ‘Gezond eten’ gaat, als anchortekst bijvoorbeeld het woord ‘zout’ gebruiken. Klik je op dit woord, dan kom je waarschijnlijk op een webpagina terecht die gaat over zout eten.
Wanneer je een link plaatst naar een webpagina op jouw eigen website wordt dit interne linkbuilding genoemd. Wanneer je een link laat plaatsen naar jouw website vanaf een andere website, wordt dit externe linkbuilding genoemd.
Hoe herken je een anchortekst?
De kleur van een anchortekst onderscheidt zich vaak van de rest van de tekst zodat het duidelijk aangeeft dat het belangrijk is. Je moet ten slotte weten dat je er op kunt klikken. CSS zorgt er voor dat een anchortekst een andere kleur krijgt dan de tekst. Vaak is dit een blauwe kleur. Ook kan je ervoor kiezen om het woord te onderstrepen. De keuze hierin is ruim. Waar je uiteindelijk voor kiest, zal afhangen van de layout en die uitstraling die bij jouw website past.
Waarom zijn anchorteksten belangrijk voor SEO?
Het doorverwijzen of doorlinken naar een andere webpagina, wordt ook wel ‘hyperlinken’ genoemd. Naast handige wegwijzers op de website, zijn de anchorteksten ook van groot belang voor zoekmachines. We komen dan op het onderwerp SEO terecht. Dit is de afkorting van ‘search engine optimization’. De ankers in de tekst kunnen dus helpen bij het optimaliseren van de webpagina voor de zoekmachine. Een zoekmachine beoordeelt alle anchorteksten op relevantie. Wordt er gekozen voor een logische term, dan wordt de anchortekst op een positieve wijze geïndexeerd. Logische termen zijn vooral woorden die het doel van de link goed omschrijven.
Welke soorten anchorteksten zijn er?
Met name met het oog op SEO, is het van belang om verschillende typen anchorteksten te onderscheiden.
De commerciële anchortekst verwijst rechtstreeks naar een product. Het is van belang om dit type maar beperkt te gebruiken. Een zoekmachine beschouwt overmatig gebruik vrij snel als spam.
Een branded anchortekst is een woord dat jouw bedrijfsnaam bevat. Uiteraard is het heel prettig als deze linkterm op goede manier door een zoekmachine wordt geïndexeerd.
Ook een generic anchor komt veelvuldig voor in de tekst. Het zijn linktermen als ‘Klik hier’ of ‘Meer info’. Ook zij dienen een functie binnen de SEO.
Een anchortekst waarbij een specifiek zoekwoord gebruikt wordt, duidt men aan als een exact match. Het is belangrijk om met je backlink profiel te variëren.
Hoe plaats je aan anchor tekst in WordPress?
Er zijn 2 manieren om een anchortekst te plaatsen. Dit is afhankelijk van de editor waar je in werkt. Er zijn 2 editors:
- Visuele editor
- Code editor
De afbeelding hieronder laat zien hoe je switcht van de visuele editor naar de code editor en andersom.
In de code editor zullen we een HTML-code moeten plaatsen. In de visuele editor werkt dit net even wat anders, hieronder leg ik het uit!
Optie 1: Code editor
De eerste optie is de anchortekst te verwerken in de HTML. Een anchor tekst plaatsen in HTML ziet er als volgt uit:
<a href=”http://sycommerce.com”> Anchortekst </a>
Achter a href staat het domein waarnaar de ankertekst zou moeten verwijzen. In dit geval is dit de homepage van onze website. Daarnaast kun je dus zelf jouw soort anchor tekst bepalen.
Optie 2: Visuele editor
De tweede optie is het plaatsen van een anchortekst in de visuele editor. Hoe het werkt:
1. Je opent een pagina in de visuele editor
2. Je selecteert het woord of de woordgroep die je wil laten doorlinken
3. Je klikt op de paperclip
4. Er komt een veld tevoorschijn waar je de URL invult waarnaar je wilt doorlinken.
De afbeelding hieronder ligt de uitleg van hierboven nogmaals toe.