Industry Leader in Digital Business

Zit er wel genoeg “sex” in je webshop?

Esthetiek is een belangrijk middel om de shopper optimaal te ondersteunen in zijn of haar beslissingsproces. Hier hebben we het over het thuis voelen van de consument in de online winkel en ook zeker het verleid worden tot het maken van beslissingen of het doen van aankopen. Het is zeker niet gezegd dat verleiden hierbij de klant benadeeld. Het gevoel dat de omgeving waarin je verkeert vertrouwd en aantrekkelijk is, draagt zeker zo hard bij aan de bevrediging die je uiteindelijk overhoudt aan een gemaakte beslissing.

Waarom kan design nu eigenlijk bijdragen aan het ondersteunen van een online consument? Een aantal van de vele aspecten die hier aan bijdragen zijn:

 • Feedback loops: door design van reviews, de bekende duim van Facebook, de punaises van Pinterest, word je als consument in staat gesteld om jouw gevoel te delen met anderen, maar ook te voelen wat anderen er van vinden. Ook hier zie je de ontwikkeling van design nadrukkelijk terug, het duimpje van Facebook voldoet niet meer, dus er worden meer emoticons toegevoegd. Design is een effectief middel om gevoel over iets dat gepresenteerd wordt effectief en efficiënt te presenteren.
  blog_facebook_like
 • Nieuwsgierigheid: vaak zeg ik in een gesprek met klanten “straalt de online shop iets van sex uit?” Ik weet het, het klinkt idioot, maar daar draait het voor een gedeelte wel om, zit er iets prikkelends in het design dat uitdaagt om verder te gaan. Ofwel die vrouw of man die je dwingt om meer prijs te geven dan je eigenlijk van tevoren had bedacht. Is die vertaalslag naar de online shop ook daadwerkelijk gemaakt, waar zit de spanning, of zoals in onderstaand voorbeeld: “Life is a beach”
  bijenkorf-life-is-a-beach
 • Patroonherkennig: onze hersenen zijn voortduren op zoek naar herkenning van de omgeving en herhaling van stappen. Design kan daar heel goed bij helpen. Zijn de knoppen overal op de site hetzelfde, staan ze op dezelfde plek, hebben ze dezelfde kleur, hebben ze dezelfde vorm. Duizend-en- een design mogelijkheden om een klant optimaal te ondersteunen. De combinatie tekst en design is hier enorm belangrijk, wat is het evenwicht? Overal bij Bol zie je heel subtiel onderstaande hartjes, met daarnaast: “zet op verlanglijstje”, je wordt bijna gedwongen een verlanglijstje aan te maken.
  bol-winkelmandjefonq
 • Visuele beeldspraak: tekst is vanuit een vindbaarheidsoogpunt van cruciaal belang voor je webshop. Echter voor de hersenen is tekst, vaak een enorme showstopper en vertellen plaatjes, foto’s, filmpjes en pictogrammen vele malen sneller een verhaal. Wees je wel bewust dat het afbreukrisico van slecht materiaal ook vele malen groter is. Een slecht pictogram leidt tot verwarring en afhaken. Ook zijn woorden en korte zinnen ter ondersteuning van plaatjes van wezenlijk belang. Mooi voorbeeld is Fonq die heel herkenbaar verschillende campagnes lanceert, die iedere keer weer hergebruikt kunnen worden, of je hier nu mama, papa, opa of oma zet, je bent je voortdurend bewust waar je bent en je wordt voortdurend aangespoord om te kopen, zowel in beeld als tekst.
 • Visueel geheugen: plaatjes worden veel gemakkelijker opgeslagen in de hersenen, deze dragen dus nadrukkelijk bij aan het weer sneller thuisvoelen in een omgeving waar je al eerder was. Dit visuele geheugen ondersteunen is dus van groot belang om returning visitors ook returning visitors te laten blijven. Ook hier haal ik weer het voorbeeld van Bol aan, in het begin was er op de site van Bol altijd een keurmerk aanwezig, vervolgens werd het mannetje van Bol “Het keurmerk” en als je nu naar de site van Bol gaat zie je alleen nog heel subtiel een Trademark.
  wsk_ls3_mediumB02_TADAA_RECHTS_HRbollogo-web_rgb_600x181

Al met al kun je stellen dat design naast usability, functionaliteit en vindbaarheid, onmiskenbaar een belangrijke schakel is in het ondersteunen van het beslissingsproces van de online consument. Belangrijk is het bewustzijn dat design op zichzelf al belangrijk is om een aankoop te ondersteunen, het helpt bij herkenning, thuisstylable voelen, begrepen voelen en verleid worden. Maar zeker zo belangrijk is dat je je realiseert dat er ook kruisverbanden zijn tussen de vier bouwstenen van het online beslissingsproces. Bij SYcommerce bekijken wij dit vanuit de Customer Decision Support gedachte, hoe ondersteun je de consument zo dat deze zich in alle aspecten ondersteund voelt. Niet alleen vanuit de usability gedachte, vanuit de functionaliteit die je als webwinkel biedt, niet alleen vanuit vindbaarheid, maar zeker ook vanuit de design- stylabilitygedachte.

Jerry van Leeuwen

logo_sycommerce_transparent