Industry Leader in Digital Business

Weboptimalisatie een “Never Ending Story”!

Wat doet SYcommerce nu eigenlijk? Is nogal eens een vraag die ik te horen krijg. Mijn antwoord is dan eigenlijk heel simpel: continue weboptimalisatie. De wereld van SYcommerce is wat dat betreft heel eenvoudig en bestaat uit een zich steeds herhalende drietrapsraket:

1 De Expertview op basis van de SYcommerce Webscan. In de webscan bekijken wij met een expertblik naar bestaande websites en webshop op basis van meer dan 1000 meetpunten. Deze meetpunten komen voort uit 16 jaar van wetenschappelijk onderzoek en het vergaren van wetenschappelijke kennis op het gebied van gebruikersvriendelijkheid, functionaliteit, vindbaarheid en design. Hierbij maken we gebruik van kennis over best practices, integreren we benchmark websites/ webshops en vertalen we de wensen van de klant in praktische handvatten voor een optimale website of webshop.

webscan

2 Het gebruikersonderzoek met behulp van de SYcommerce User Experience Tool. Op basis van de bottle necks die voortkomen uit de expert view gaan we de gebruikers van een website of webshop slim bevragen naar hun ervaringen. Dat kan met smileys, met korte vragen, met het geven van reviews, ratings en indien noodzakelijk gaan we ook in gesprek met de gebruikers. Zo komen we precies te weten wat de gebruiker wil. Wat overigens niet altijd betekent dat wij adviseren om dit 1 op 1 over te nemen. De gebruiker denkt misschien wel te weten wat hij of zij wil, maar dat betekent niet altijd dat dit leidt tot een optimale website of –shop.

Schermafdruk 2016-08-31 16.04.35

3 Hebben we de expert view en het gebruikersonderzoek afgerond, dan zullen de verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Dit betekent naar de tekentafel, functioneel ontwerp maken of aanpassen, designen en vervolgens implementeren. Keuzes die hier gemaakt kunnen worden zijn natuurlijk om veranderingen door te voeren via A/B-testing, alles ineens of stapje voor stapje. Feit is dat hier een heel belangrijk onderdeel begint: het meten van de resultaten van de veranderingen, ofwel dit is fase van Google Analytics of andere analysetools die je kunnen helpen bij het maken van conclusie ten aanzien van de doorgevoerde verbeterpunten. Uiteindelijk is het heel simpel: levert een verandering meer aanvragen op, meer verkopen of meer contactmomenten.

Ik heb hier de drietrapsraket gepresenteerd alsof je altijd bij stap 1 moet beginnen, maar dat is natuurlijk in de praktijk meestal niet zo, behalve als je helemaal op nul begint. Feit is wel dat de volgorde van deze drieptrapsraket van groot belang is. Begin met meten, doe daarna de expertview, en bevraag daarna de gebruikers!