Industry Leader in Digital Business

Twitter jij op 4 mei?

Dodenherdenking op 4 mei 2013Aanstaande zaterdag is het 4 mei, dodenherdenking. Tijdens dodenherdenking wordt om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dat doen we voor diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en sinds een aantal jaar ook voor de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog. Op televisie, radio en dankzij de winkeltijdenwet wordt hier offline veel gehoor aan gegeven, maar hoe zit dat online?

Als al het geklets online daadwerkelijk geluid zou maken dan zou het een oorverdovend kabaal zijn. Best lekker dus dat het communiceren via social media geen geluid maakt. Maar hoeft het dan online niet stil te zijn om acht uur? Het Comité 4 en 5 mei zegt hierover “Vanuit de organisatie verplichten we niemand stil te zijn, maar we proberen wel via diverse kanalen mensen aan het denken te zetten”.

Het is voor het eerst dat het Comité 4 en 5 mei zo actief in zet op Facebook en Twitter. Op 4 en 5 mei zal het Comité proberen via een livelog een kijkje achter de schermen te geven.

Hyves en de fakkelcampagne

Afgelopen jaren werkten het Comité 4 en 5 mei al nauw samen met platform Hyves. In 2012 plaatsten 536.000 mensen een fakkel op hun profiel. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers bekend, maar wel is het Comité zich er van bewust dat Hyves niet meer zo groot is als voorgaande jaren. Wat wel bijzonder is, vindt het Comité, zijn de vele jongeren die nu actief zijn op Hyves. Ondanks dat de oorlog ver van hen af staat doen veel van hen ook dit jaar weer mee met de fakkelcampagne. Op Facebook kan er dit jaar ook een fakkel over de profielfoto worden geplaatst. Naar verwachting worden er de komende dagen nog veel fakkels geplaatst.

Stilte op WhatsApp

Voor het eerst dit jaar en voor het eerst in de wereld wordt er een WhatsAppstilte georganiseerd. Whatsappen.nl zegt hierover “Velen van ons communiceren tegenwoordig in alle stilte via WhatsApp. Maar ook bij ‘het nieuwe praten’ vinden wij het belangrijk om twee minuten stil te staan bij de oorlogsslachtoffers”. Technisch is het niet mogelijk berichten tegen te houden tijdens de twee minuten stilte, maar als organisatie roept ze wel op tot stilte.

Delen in gedachten

Misschien is het goed om twee minuten even geen woorden te delen. Neem twee minuten de tijd om vrijheid te delen, door iedereen met rust te laten. Denk 120 seconden aan jezelf en wees je bewust van de vrijheid die jij hebt om 24/7 te delen met de wereld. Wat deel jij op 4 mei?

Je vindt het Comite 4 en 5 mei op Facebook, Twitter en Hyves.