Industry Leader in Digital Business

Succesvol met de pet rond

Vandaag een kijkje in de wereld van fotowedstrijden: een krachtige formule om mensen bij je merk te betrekken. 

Visuele content is eenvoudiger en sneller te verwerken dan tekstuele content. Het aantal reclame-impressies dat we per dag verwerken is enorm. Consumenten geven daarom vaak de voorkeur aan visuele- boven tekstuele content. Zeker wanneer het gaat om online marketing. Het overgrote deel van de op Facebook geproduceerde content is visueel. De overname van Instagram door Facebook in 2012 leidde tot vertienvoudiging in gebruik van de populaire sociale fotodienst, wat vervolgens resulteerde in verdere toename van het gebruik op Facebook. Hoe kan deze trend jouw merk meer online bekendheid geven?

De baas met beeld

Er worden per dag circa 300 miljoen foto’s gedeeld op het grootste sociale netwerk. Hubspot deed onderzoek naar het verschil tussen tekstuele en visuele B2B & B2C-posts. Ze ontdekten dat ‘visuele posts’ gemiddeld 53% meer likes ontvangen dan ‘gewone’ posts. Daarnaast bleek dat het posten van foto’s leidt tot 105% meer commentaren dan tekstuele uitingen. Begrijpelijk, want zeg zelf: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Beelden spreken vaker voor zichzelf en dragen ook een emotionele boodschap beter over.

Podium bieden

Creëren van visuele content kan een tijdrovende bezigheid zijn. Zelf constant opscheppen over je merk – of dat nou middels tekst of foto’s gebeurt – is geen goed idee. Consumenten een podium bieden om zichzelf te promoten is wél een goed idee: en is het dan niet mooi als ze jou merkboodschap uitdragen? Fotowedstrijden zijn een prachtkans om likes voor je pagina, het gesprek over je merk en daarmee je online aanwezigheid en verkoop een boost te geven. Maar hoe pak je dat aan?

Met de pet rond

Met de pet rond | SYcommerce BlogDe Amerikaanse kledingwinkel Crooks ’n Castles schreef een contest uit waarin vrouwelijke consumenten een nieuw model pet (een ‘snapback’) konden winnen. Het enige wat je hoefde te doen: een foto van jezelf met een pet van het merk uploaden, een omschrijving én je e-mail adres toevoegen. De foto met de meeste stemmen kreeg de prijs. Deze actie leverde de modewinkel honderden ‘endorsers’ van het merk op; hun doelgroep die zich op de pagina van de winkel én op hun persoonlijke pagina aan het merk verbindt. Aan de actie werd een sluitingsdatum verbonden om zodoende de vaart er in te houden en fans te motiveren snel te reageren. Via bestaande fans bereikten ze op deze manier veel nieuwe potentiële klanten én verkregen ze een groot aantal branded-customer-endorsed-afbeeldingen.

ICTMagazine | Voorbeeld
De actie van Crooks ’n Castles. Wat opvalt: het invullen van een e-mail adres is verplicht. Met de e-mail adressen kan een follow-up actie georganiseerd worden.

Hoe pak ik dat zelf aan?

Wees eerlijk tegen jezelf; is mijn product of dienst geschikt voor een fotowedstrijd. Zo ja, hou dan de volgende zaken in gedachte voor een succesvolle campagne:

  • Wees creatief: benut de unieke aspecten van je merk. Verzin een ‘opdracht’ waar je zelf enthousiast van wordt en waarin jou merk positief geportretteerd wordt.
  • Coole prijzen – het hoeft geen duizenden euro’s te kosten, als het maar relevant en gerelateerd aan jou merk is. Een prijs die een groot deel van je publiek aanspreek is een must.
  • Plant een zaadje – om initiële tractie te geven aan je campagne moet er eerst een zaadje geplant worden. Zorg dat je tussen de duizend en tweeduizend mensen bereikt via een e-mail lijst, Facebook en Twitter. Als je huidige volgers meedoen bereik je vanzelf nieuwe leads. Je kunt ook kiezen voor Facebook-advertising om je actie op te starten.
  • Speel in op het ‘Merk Ik’ – Individualiteit en zelfpromotie spelen een grote rol op sociale media. Als je iemand een mooi podium biedt zal hij/zij eerder geneigd zijn daar op te springen en zichzelf (en jou merk) te promoten.
  • Mobiel – meedoen met een smartphone werkt drempelverlagend. Denk vanuit klantperspectief: wedstrijd instructie lezen, foto maken, direct uploaden: klaar!
  • Follow-up – zorg dat je de deelnemers achteraf benaderd, bij voorkeur via e-mail. Anders vergeten ze misschien wel dat ze meegedaan hebben. Geef ze een troostprijs – 25% korting of een uitnodiging voor speciale actie – als ze niet gewonnen hebben. Zo verander je leads in nieuwe klanten!