Industry Leader in Digital Business

Social Media voor bedrijven – fotowedstrijden

ictmagazine

In deze serie kijken we naar de toepassingen van social media voor de B2B- en de B2C-sector. Met behulp van aansprekende voorbeelden worden de verschillende zakelijke mogelijkheden van social media besproken en uitgelegd. Voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen om zelf aan de slag te gaan en praktische tips om bestaande social media activiteiten te verbeteren. Deze maand besteden we aandacht aan fotowedstrijden: een krachtige formule om mensen bij je merk te betrekken.

Visuele content is eenvoudiger en sneller te verwerken dan tekstuele content. Dat komt goed uit want het aantal reclame-impressies dat we per dag verwerken is enorm. Daarom is het bij online marketing vaak raadzaam om voorrang te geven aan communicatie middels beelden. Consumenten kiezen zelf ook steeds vaker voor de taal van het beeld. Kijk maar naar Facebook. Het overgrote deel van de content op Facebook is visueel: filmpjes, foto’s en (animatie)tekeningen. De overname van
Instagram door Facebook in 2012 leidde tot een vertienvoudiging in gebruik van deze populaire sociale fotodienst, wat op zijn beurt resulteerde in een verdere toename van het gebruik van de fotodienst via Facebook. Er worden per dag circa 300 miljoen foto’s gedeeld op Facebook.

De baas met beeld

Hubspot deed onderzoek naar het verschil tussen tekstuele en visuele B2B & B2C-posts. Ze ontdekten dat ‘visuele posts’ gemiddeld 53 procent meer likes ontvangen dan ‘gewone’ posts. Daarnaast bleek dat het posten van foto’s leidt tot 105 procent meer commentaren dan tekstuele uitingen. Begrijpelijk, want zeg zelf: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Beelden spreken vaker voor zich en dragen een emotionele boodschap beter over. Hoe kan je deze ‘beeldige’ trend benutten om jouw merk meer online bekendheid te geven?

Podium bieden

Creëren van visuele content kan een tijdrovende bezigheid zijn. Dus waarom zou je dat niet door je eigen klanten kunnen laten doen? Bovendien: zelf met enige regelmaat de loft rompet blazen over je eigen merk – of dat nou middels tekst of foto’s gebeurt – is eigenlijk niet zo’n heel goed idee. Veel beter is het als je klant dat voor je wil doen. Consumenten een podium bieden om zichzelf te promoten met jouw merk is een veel beter idee. En is het dan niet mooi dat jij kunt sturen hoe ze jouw merk promoten? Een goede manier om dit te doen is het organiseren van fotowedstrijden. Die vormen een prachtkans om likes voor je pagina te genereren en het gesprek over je merk en daarmee je online aanwezigheid en verkoop een boost te geven. Hoe pak je dat aan?

Met de pet rond

Het Amerikaanse kledingmerk Crooks ’n Castles schreef een wedstrijd uit waarin vrouwelijke consumenten een nieuw model pet (een ‘snapback’) konden winnen. Het enige wat de dames hoefden te doen: een foto van zichzelf met een pet van het huismerk uploaden, een omschrijving én een e-mailadres toevoegen. De foto met de meeste stemmen kreeg de prijs. Deze actie leverde de modewinkel honderden ‘endorsers’ van het merk op. Deze deelnemers komen uit de doelgroep en De actie van Crooks ’n Castles. Wat opvalt is dat het invullen van een e-mailadres verplicht is. Met deze e-mailadressen kan namelijk een follow-up actie georganiseerd worden.
verbinden zich zowel op de pagina van de winkel als op hun persoonlijke pagina aan het merk. Aan de actie werd een sluitingsdatum verbonden om de vaart erin te houden en fans te motiveren snel te reageren. Via bestaande fans bereikten ze op deze manier veel nieuwe potentiële klanten én verkregen ze een groot aantal branded-customer-endorsed-afbeeldingen.

fotowedstrijd

Zes fotowedstrijdtips

Is jouw product of dienst ook geschikt voor een fotowedstrijd? Zo ja, hou dan de volgende tips in gedachten voor een succesvolle campagne:

• Wees creatief – benut de unieke aspecten van je merk. Verzin een ‘opdracht’ waar je zelf enthousiast van wordt en waarin jouw merk positief geportretteerd wordt.

• Coole prijzen – het hoeft geen duizenden euro’s te kosten, als het maar een relevante prijs is die gerelateerd is aan jouw merk. Een prijs die een groot deel van je publiek aanspreekt.

• Plant een zaadje – om initiële tractie te geven aan je campagne moet er eerst een zaadje geplant worden. Zorg dat je tussen de duizend en tweeduizend mensen bereikt via je bestaande e-maillijst, Facebook en Twitter. Als je huidige volgers meedoen bereik je vanzelf nieuwe leads. Je kunt ook kiezen voor Facebook-advertising om je actie op gang te brengen.

• Speel in op het merk ‘Ik’ – individualiteit en zelfpromotie spelen een grote rol op sociale media. Als je iemand een mooi podium biedt, zal hij eerder geneigd zijn daar op te springen en zichzelf en jouw merk daarbij te promoten.

• Denk aan mobiele toepassingen – meedoen met een smartphone werkt drempelverlagend. Denk vanuit klantperspectief: wedstrijdinstructie lezen,
foto maken, direct uploaden: klaar!

• Follow-up – zorg dat je de deelnemers achteraf benadert, bij voorkeur via e-mail. Anders vergeten ze misschien wel dat ze meegedaan hebben. Geef ze als dank voor hun deelname altijd een troostprijs: 25 procent korting of een uitnodiging voor een speciale actie. Zo verander je leads in nieuwe klanten!