Industry Leader in Digital Business

Tonijn Tataki van een touchpad

In hartje Rotterdam, op loopafstand van de grote jongens uit het Nederlandse zakenleven, worden passanten aan de Lijnbaan getrakteerd op een kleurrijk schouwspel van licht en warmte. In deze donkere maanden zoeken we – ook zakelijk – graag de gezelligheid op. Een vergadering over de afronding van het boekjaar is onder het genot van een goed diner beter te verteren dan aan een directietafel.

Digitaal dineren
Gasten die over de drempel stappen, stappen direct een bijzondere beleving in. Restaurant Izkaya combineert Japanse cuisine met een prachtig interactief dineerconcept. De kleurrijke en sprekende tafelaankleding doet vermoeden dat er meer te beleven is dan alleen een voor-, hoofd- en nagerecht. Dat vermoeden wordt bevestigd. De tafel blijkt een interactieve tool waarmee gerechten visueel voorgeproefd kunnen worden. Via een in de tafel ingebouwde touchpad kun je bestellingen doen, de ober attenderen, maar ook een reeks aan verschillende tafelkleden uitkiezen. De geselecteerde gerechten worden digitaal op je bord geprojecteerd, wat de smaakpapillen al in de startblokken zet en zorgt voor een flinke portie voorpret. Wachten op je maaltijd is er niet meer bij; je speelt met je tafelgenoot een ontspannen potje mijnenveger, kijkt mee in de keuken, of je zoekt een heerlijke bijpassende witte wijn uit.

 

Izkaya_SYcommerce_Screenshot_

De homepage van restaurant Izkaya is mooi en strak ontworpen.

Oosters online
Izkaya opende anderhalf jaar geleden zijn deuren. Eigenaar Jordi Kuijt – afkomstig uit een echte horeca- familie – zag in het restaurantwezen een vacuüm. “De inspiratie voor dit concept komt uit de airline- industrie. Daar kan je online boeken, via een computer op het vliegveld inchecken en in het vliegtuig zelf maak je je eigen comfortzone met video-on-demand. Wij hebben dat naar het restaurant gebracht en dat is uniek in Nederland.” Het restaurant presenteert zich ook online via zijn eigen website en verschillende sociale kanalen én integreert deze ook in het restaurant. Via twee beeldschermen is de twitterfeed van het restaurant live te volgen. Dit motiveert gasten om niet alleen het restaurant zelf, maar ook op microniveau de verschillende gerechten te beoordelen. Mocht er iets zijn wat nog nét iets beter kan, dan kunnen medewerkers daar direct op inspelen. Kuijt: “Gasten die aan een tafeltje bij de deur zaten twitterden over tocht. Toen ik ze, wijzend naar onze twitterfeet, een andere tafel aanbood waren ze blij verrast!” Izkaya geeft daarnaast openheid via ratingsites als Iens en Tripadvisor. De reviews worden getoond op de eigen website. “Je stelt je kwetsbaar op,” vertelt Kuijt, “en soms heb je het beeld tegen je, maar over het algemeen krijgen we vooral positieve reacties. Ook over onze openheid.”

 

Izkaya_SYcommerce_Screenshot_2
Op de Facebookpagina is recent nieuws te vinden over het restaurant. Er wordt tijdig gereageerd op vragen, échte online interactie moet nog ontstaan.

Hoogwaardig gastheerschap
De voordelen zijn groot. Het menu gaat voor gasten veel meer leven. Zakelijke gasten kunnen ongestoord door met hun bespreking, want voor het bestellen van bijvoorbeeld een cola heb je doorgaans geen advies nodig. Bovendien kun je gemakkelijk je rekening bijhouden. Toch staat voor Kuijt hoog- waardig gastheerschap centraal. “Uitleg over een gerecht en advies over een goede wijn? Klik even op de knop en een gastheer of gastvrouw helpt u verder.”

Uiteraard zijn er ook voordelen voor de restauranteigenaar zelf. “We kunnen onze voorraden beter en efficiënter benutten. Producten die we graag willen verkopen zetten we bovenaan in de menu’s. Ze worden dan substantieel meer besteld en daar- door hebben we minder verliezen op voorraad dan traditionele restaurants.” Een vergelijking met een zelf in te stellen Google-ranking is snel gemaakt. Daarnaast kan ook de personele bezetting efficiënter; het systeem leidt tot 15 procent lagere personeels- kosten.

 

SYcommerce_Izkaya_Screenshot_4

Youtube video’s zijn visueel goed in de site ingebouwd. Bezoekers met drempelvrees krijgen goed inzicht in hoe het concept werkt.

Geen arcadehal
In 2013 wil Izkaya nog meer interactiviteit toepassen in het restaurant. Een smartphone-app moet gasten op het terras in staat stellen dezelfde beleving te hebben als binnen. Het is wel zoeken naar een balans tussen interactiviteit en een echte restaurantbeleving, aldus Kuijt “Het moet wel een restaurant blijven en geen arcadehal.”

Werking systeem
Het systeem zit technisch goed in elkaar. Boven de tafel hangt een projector en een kleine pc; deze zorgen voor de op flash gebaseerde front-end beleving. Alle tafels zijn via het netwerk gekoppeld aan een centrale, dubbel uitgevoerde, Blade server. De servers zijn gekoppeld aan het Point of Sale systeem (POS), de spil van het systeem, waarmee ook de inhoud van het CMS gewijzigd kan worden.

Emiel R. Hoffer is marketeer en consultant bij SYcommerce. SYcommerce richt zich op ebusiness Consultancy, online research, weboptimalisatie, online marketing en social media.

 

Related Posts