Wat is een website structuur?

Een website structuur is simpelweg gezegd de basis van jouw website. Je kan het enigszins vergelijken met een fundering. Hoe steviger de fundering is, hoe beter het huis staat. Het huis is in dit geval de website. Het maakt het na
vigeren niet alleen makkelijker voor de websitebezoeker, maar ook voor de zoekmachine crawler. Deze zoekmachine crawler is de robot die jouw website doorzoekt en die ook een rol speelt in hoeverre jouw website gevonden wordt. Wanneer de bezoeker op jouw website komt, is het belangrijk dat zij vinden wat ze zoeken. Hierin speelt de website structuur een grote rol, de bezoeker moet eenvoudig kunnen navigeren naar de pagina’s. Op welke manier dat gebeurt is voor veel websites verschillend. Dit kan met een menubalk, een drop-down menu, een uitklapmenu of een andere optie. Het is belangrijk om te bepalen welke navigatievorm voor jouw website het beste werkt.

Wat maakt een website structuur goed?

Een website structuur voldoet aan de eisen wanneer de bezoekers niet de website verlaten omdat ze niet kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Het zoekproces moet snel gaan, overzichtelijk zijn en de klant duidelijkheid verschaffen. Met een goede website structuur leid je als het ware de bezoekers door jouw website heen naar de juiste plekken. Een ander groot voordeel van een goede website structuur is de vindbaarheid voor de zoekmachines. Wanneer pagina’s van de websites naar elkaar verwijzen, geven de pagina’s elkaar een extra waarde voor de zoekmachines. Dit noemen ze een ‘linkjuice’. Een website met een stevige fundering zorgt dat de belangrijke pagina’s meer linkjuice hebben waardoor deze ook beter worden gevonden in de zoekmachines. Een doeltreffende en heldere website structuur neerzetten vraagt om een degelijke planning. Door bijvoorbeeld een boomdiagram van de website te maken met doeltreffende vertakkingen. Er moet dus bepaald worden welke informatie op de website moet komen en op welke pagina’s. Maar net zo belangrijk zijn de termen waarmee de verschillende rubrieken aangegeven worden en waar de bezoeker op kan navigeren.

Welke soorten website navigatie zijn er?

Bij het navigeren kunnen we onderscheid maken tussen globaal en lokaal navigeren. De globale navigatie is eigenlijk het hoofdmenu van de website. Dit hoofdmenu staat meestal altijd op dezelfde plaats op iedere pagina. Door hier een van de onderwerpen te kiezen kan je naar de hoofdonderdelen van de website navigeren vanaf iedere pagina. Onder lokale navigatie verstaan we eigenlijk het ‘submenu’. Dit submenu geeft toegang tot pagina’s op verschillende niveaus. Meestal blijven nieuwe bezoekers in eerste instantie meestal bij de globale navigatie, later gaan ze ook focussen op de lokale navigatie. Maar beide soorten navigatie zijn dus erg belangrijk voor een website om de bezoeker op de website te houden.

Jeroen Klomp

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?