Wat is een URL structuur?

Een van de belangrijkste termen waarmee je te maken krijgt als je een eigen website laat bouwen, is het begrip URL. Deze afkorting staat voor Uniform Resource Locator. Een URL geeft het pad richting jouw website aan en de subpagina's die eraan gekoppeld zijn. De structuur van een URL bestaat uit een aantal elementen die ruwweg voor elke website identiek zijn. Je ziet deze structuur in de zoekbalk van de browser. Het eerste element van een URL is het protocol. Denk hierbij aan http of https. Dit element geeft aan of de informatie-uitwisseling al dan niet versleuteld en dus extra beveiligd plaatsvindt. Daarna volgt een element dat de naam 'autoriteit' draagt. In de meeste gevallen zal dit de domeinnaam van een website zijn. Als derde element zie je een padname, die verwijst naar de specifieke webpagina waar informatie op te vinden is. Veel websites maken nog gebruik van padnames die een bezoeker weinig tot geen informatie verschaffen. Het is verstandig om jouw URL structuur zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Waarom is een goede URL structuur belangrijk?

Allereerst zullen bezoekers duidelijke en gebruiksvriendelijke structuren weten te waarderen. Stel dat je een online schoenenwinkel hebt met de naam 'mijnwinkel' en dat je werkt met een beveiligd protocol. Dan zal jouw algemene URL er als volgt uitzien:

• https://mijnwinkel.nl/

Als je niets zelf verandert aan de URL structuur, loopt u de kans dat een klant die herensneakers van Nike zoekt, het volgende ziet:

• https://mijnwinkel.nl/index.php?abc5698id2568.

Deze URL structuur geeft zowel bezoekers als zoekmachines geen informatie. Zoekmachines hebben een duidelijke voorkeur voor korte URL's met duidelijke termen die relevant zijn voor bezoekers. Wie de topresultaten in zoekmachines inventariseert, ziet dat websites met overzichtelijke en informatieve URL's een hogere ranking krijgen. Door te werken aan de URL structuur verbetert je dus de vindbaarheid en houd je rekening met de wensen van jouw potentiële klanten.

Wat is de basis van een goede URL structuur? (SEO)

Met een goede URL structuur vergroot je de kans dat je een hoge ranking binnen zoekmachines krijgt. Bovendien geef je bezoekers duidelijke informatie; zij weten precies waar ze zich op jouw website bevinden en zien dat je informatie op een logische en dus klantvriendelijke manier gepresenteert wordt. Zoekmachines hebben een duidelijke voorkeur voor beveiligde websites, dus de keuze voor een https-protocol is beslist aan te raden. Hou verder jouw domeinnaam en URL-termen zo kort en zo logisch mogelijk. De bezoekers zien onmiddellijk waarnaar de URL verwijst en zullen sneller tot actie overgaan. Je vergroot de leesbaarheid van de URL's door koppeltekens te gebruiken. Vermijd het gebruik van underscores. Ook is het aan te raden om de URL's duidelijk aan te geven in de sitemap. Zeker als je de URL structuur baseert op basis van gedegen zoekwoordenonderzoek, is de kans groot dat je hiervoor zowel door zoekmachines als door afnemers beloond wordt. Zo neemt met relatief weinig moeite het aantal bezoekers, je omzet en je rendement toe.