Wat is index / no-index?

De termen index/no-index zijn gebruiksaanwijzingen voor zoekmachines. Bij ‘’index’’ mogen zoekmachines de pagina indexeren bij ‘’no-index’’ niet. Het is belangrijk dat de tags op de juiste plaats staan. Heb je dat niet? Dan loop je het risico dat zoekmachines je buitensluiten met alle gevolgen van dien: de website is onvindbaar.

Wanneer gebruik je no-index?

Met een ‘’no-index’’ geef je aan dat een pagina niet geïndexeerd moet worden. Hij moet dus niet getoond worden bij de zoekresultaten van zoekmachines. Waarom zou je dat willen? Er zijn situaties waarbij een ‘’no-index’’ handig is. Denk aan een bepaalde landingspagina die niet vindbaar moet zijn. Stel dat een bezoeker een bestelling plaats op jouw website. Wanneer deze klant betaald, komt hij terecht op een pagina waar hij een kortingscode krijgt. Je wilt natuurlijk niet dat iedereen zomaar op deze pagina komt en ervandoor gaat met de kortingscode. Wanneer bezoekers hier zomaar komt, via Google bijvoorbeeld, zou hij zonder bestelling de kortingscode kunnen gebruiken. Deze pagina wil je dus verborgen houden.

Hoe maak je een no-index?

Een ‘’no-index’’ kan je op verschillende manieren toepassen. Meestal wordt dit gedaan door een code in de HTML. Ook kan het robots.txt bestand aangepast worden door het toevoegen van een ‘’disallow’’. Je hebt in het eerst geval wel HTML-kennis nodig, in het tweede geval wordt ook wel ervaring vereist.

Wat is het gevolg van no-index?

De ‘’no-index’’ tag vertelt crawlers van zoekmachines dat ze bepaalde pagina’s niet mogen indexeren. De tag wordt geplaatst in de header van de website. Dit kan je controleren in de broncode van de website. Pagina’s die geen toegevoegde waarde hebben voor de bezoeker of Google, kan je dus een ‘’no-index’’ tag geven. Het kan soms voorkomen dat de pagina, ondanks de ‘’no-index’’, wel in de zoekresultaten verschijnt. In dat geval heeft de crawler hem nog niet opgemerkt. Daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig wordt gedaan. In een dergelijke situatie kan je het beste een verzoek indienen bij Google. Een verzoek om de pagina opnieuw te crawlen wordt ‘’fetchen’’ genoemd. In dat geval moet het robots.txt bestand aangepast worden. Wel kan het voorkomen dat het robots.txt bestand de crawlers blokkeert om te crawlen. Bewerk in dat geval het robots.txt bestand. Gaat het om een pagina die niet geïndexeerd moet worden? Dien dan direct het verzoek in. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag een handje op weg.

Jeroen Klomp

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?