Wat is .htaccess?

Een .htaccess bestand is een configuratiebestand waarin instructies zijn opgenomen hoe het binnenkomende verkeer moet worden afgehandeld.

Daarnaast kan een .htaccess bestand bepaalde instellingen van submappen aanpassen. Met dit bestand kan je bijvoorbeeld bepaalde IP-adressen blokkeren, bepaalde mappen beveiligen, foutmeldingen aanpassen en redirecten.

Je kan er zelfs de rewrite engine mee aanzetten. Eigenlijk is een .htaccess bestand een bestand zonder naam, want .htaccess is zelf een extensie. Een dergelijk bestand wordt geplaatst in de root folder of in een andere map.

Welke mogelijkheden zijn er om het .htaccess bestand aan te passen?

Met een .htaccess bestand kan je dus diverse acties uitvoeren. Hiervoor moet je bepaalde regels opnemen in het bestand. Dit is misschien niet altijd even eenvoudig om dit zelf te doen, het vereist wel wat kennis van .htaccess regels.

Alleen al om een doorverwijzing in te schakelen, zijn er verschillende manieren. Dit kan door een regel te plaatsen in het bestand of via HTML. Of je kan de bezoeker permanent automatisch doorverwijzen naar een submap. Hiervoor kan je weer een andere code gebruiken.

Ook foutmeldingen die je zelf hebt geschreven, kan je met bepaalde regels uploaden. Er zijn ook regels voor het blokkeren van bepaalde IP-adressen, bijvoorbeeld met de tekst 'deny from 12.34.56.78'.

Wanneer je wil dat mensen de inhoud van een specifieke map wel of niet kunnen bekijken, ook dan kan je een code toevoegen. Bijvoorbeeld voor het wel bekijken: 'Options +Indexes' en voor het niet kijken: 'Options -Indexes'.

Hoe beveilig ik mijn website met .htaccess?

Het is ook mogelijk om met een .htaccess bestand jouw website te beveiligen.

Het .htaccess bestand is dan een van de twee bestanden die je hierbij gebruikt. Het andere bestand is .htpasswd. Met deze twee middelen kan je een deel van jouw website afschermen voor bezoekers of deze gedeeltes zijn alleen te gebruiken met een gebruikersnaam en een wachtwoord.

In het .htaccess bestand moet je aangeven welk deel van de website je afgeschermd wilt hebben, je moet hiervoor een code in het .htaccess bestand plaatsen. Via de domein informatie in het service panel kan je zien welke informatie je in deze code moet verwerken.

Het deel 'jouwwebsite.nl' moet je in ieder geval vervangen door jouw domeinnaam en het deel 'map' moet vervangen worden door de map met het .htpasswd bestand. Natuurlijk moet je deze map wel aangemaakt hebben.