Wat is een FTP?

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol en wordt door website ontwikkelaars gebruikt om bestanden vanaf jouw computer op jouw website te uploaden. Via de FTP log je in op de server van jouw website. Elke hosting provider biedt haar klanten de mogelijkheid de server te benaderen via de FTP.

Wanneer heb je een FTP nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin toegang tot de FTP van jouw website niet alleen handig is maar noodzakelijk. Hieronder zullen we enkele situaties toelichten.

Installatie CMS

Niet alle hosting providers bieden een automatische Wordprrss installatie aan. Bovendien is het Wordpress hostingpakket vaak velen malen duurder dan het niet-Wordpress hosting pakket dat voorderest hetzelfde biedt. Logisch dat je dan liever voor het goedkopere pakket wil kiezen. In beide gevallen zul je echter wel in staat moeten zijn om zelf Wordpress te installeren op jouw website. Dit loopt via de FTP. Allereerst downloadt je Wordpress (dit kan op hun website), vervolgens upload je deze via de FTP op jouw website.

Fout updaten plugin

Op vrijwel elke website draait wel een plugin. Omdat een CMS continu updates uitvoert zullen plugins ook continu aangepast moeten worden zodat ze goed blijven werken. Niet altijd gaat dit goed en klapt jouw website er uit. In dat geval zul je deze plugin tijdelijk moeten uitschakelen zodat de website weer beschikbaar wordt voor bezoekers. Aangezien je zelf niet meer op de website kan, zul je de plugin moeten uitschakelen via de FTP. Dit doe je door de bestandsnaam van de plugin tijdelijk aan te passen.

Verifiëren website

Wanneer je druk bezig bent met het optimaliseren van jouw website zul je op een gegeven moment gebruik gaan maken van verschillende tools. Deze tools halen informatie op uit jouw website of analyseren de website. Om te verifiëren dat de website van jou is, willen ze vaak dat je een bestandje op de website plaatst. Dit bestandje kun je enkel plaatsen via de FTP van de server.

Aanpassingen PHP, HTML & Javascript

Niet alle wijzigingen op jouw website zullen enkel textueel zijn. Soms moeten er ook wijzigingen plaatsvinden inde PHP, HTML of Javascript code. Dit is het meest makkelijk via de FTP.

Hoe log ik in op mijn server via de FTP?

Er zijn 2 manieren om jouw server via de FTP te benaderen. Allereerst kun je vaak via het dashboard van jouw hostingprovider naar de FTP van de server. Daarnaast kun je de FTP-server benaderen via het FTP-programma Filezilla. Dit is een gratis FTP-programma waarmee je de FTP-server van jouw website kunt benaderen.

Waar vind ik de inloggegevens van mijn FTP?

Wanneer je wilt inloggen op de FTP wordt er gevraagd naar de logingegevens van de FTP. Dit zijn de host, gebruikersnaam, wachtwoord en poort. Vaak ontvang je een mailtje van jouw hostingprovider waar deze gegevens in staan. Mocht dit niet het geval zijn, kun je deze gegevens vaak terugvinden in jouw account bij de hostingprovider.