Wat is een SSL certificaat?

Zaken doen op internet is leuk en vormt voor veel ondernemers een uitdaging. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat op internet ook kwaadwillende types actief zijn. Om hen de pas af te snijden, is het SSL certificaat in het leven geroepen. De letters 'SSL' zijn een afkorting van 'Secure Sockets Layer'. Het is een beveiligingslaag die wordt gelegd tussen de server waar jouw website op draait en de bezoeker. Gegevens die tussen de bezoeker en jouw website worden uitgewisseld, worden met behulp van de SSL-techniek versleuteld.

Waarom moet ik een SSL certificaat installeren?

Kunnen bezoekers op jouw website een eigen account aanmaken? Dan is de versleuteling van het wachtwoord een vereiste. Zou dit niet gebeuren, dan is het wachtwoord eenvoudig door kwaadwillende te kraken. Installeren van een SSL certificaat zorgt voor de gewenste versleuteling. Ook andere gegevens, zoals betaalinformatie, creditcardnummers of ingevoerde persoonlijke informatie, worden met het certificaat beschermd. Het installeren van een SSL certificaat is dus erg belangrijk voor de veilige uitstraling van jouw website. Een bezoeker zal zich wel twee keer bedenken om informatie in te voeren, als de website geen certificaat heeft.

Hoe installeer ik een SSL certificaat?

Vaak worden SSL certificaten aangeboden door de provider op wiens server een website draait. Het installeren van het certificaat wordt dan ook door deze provider verzorgd. Natuurlijk kan je het certificaat ook bij een andere partij aanschaffen en dit vervolgens zelf installeren. Om het certificaat aan te schaffen heb je een unieke CSR-code nodig. Die genereer je op de server van jouw eigen provider. Je logt hiertoe in op het administratieve gedeelte en beantwoordt de vragen. De door jou gegenereerde CSR-code bevat unieke gegevens die de server van jouw website identificeren. Vervolgens schaf je met de CSR-code het SSL certificaat aan. Dan log je opnieuw in op het administratieve deel van de server en installeert het certificaat volgens de aangegeven stappen.

Hoe herken je een SSL certificaat?

De bezoeker ziet dat het adres met 'https' begint. Uit de toegevoegde letter 's' blijkt dat de verbinding beveiligd is. Daarnaast wordt in de adresbalk van de browser een 'gesloten hangslotje' getoond. Ook hieraan ziet de bezoeker dat er een SSL certificaat is geïnstalleerd. Kies je voor het meest veilige certificaat, dan kleurt de adresbalk groen. De veilige uitstraling is op die manier meer dan compleet. De bezoeker zal hier graag met vertrouwen op reageren.

Welke SSL certificaten zijn er beschikbaar en hoeveel kost het?

Het meest gebruikte certificaat is het single domain certificaat. Hiermee beveilig je het hoofddomein van jouw website. Wil je ook de subdomeinen beveiligen, dan kies je voor een wildcard certificaat. Straal je graag extra vertrouwen uit naar de bezoeker, kies dan voor een extended validation certificaat. Dit certificaat laat de adresbalk groen kleuren en toont in de balk extra bedrijfsinformatie. Wil je met het certificaat meerdere domeinnamen beveiligen, eventueel in binnen- en buitenland, dan is het multi domain certificaat de juiste oplossing. Het goedkoopste SSL certificaat Schaf je al aan voor enkele euro's.