Home » Webshops & websites » Website optimalisatie

Als je denkt dat je rustig achterover kunt leunen als je website klaar is, dan heb je het helaas mis. Periodiek nieuwe content toevoegen is gewenst, maar waarschijnlijk kan jouw website of webshop ook wel geoptimaliseerd worden. Zowel op het gebied van SEO als van snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Welke optimalisaties zijn geschikt voor mijn website?

Om een goed beeld te krijgen van de huidige conditie van de website zullen we starten met een audit. Tijdens deze audit brengen we de knelpunten van de website in kaart en stellen verbeterpunten voor. Dit kunnen verbeterpunten zijn op het gebied van zoekmachineoptimalisatie, maar ook snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Je zult je misschien afvragen: waarom moet mijn website geoptimaliseerd worden, de site doet het toch goed? Klopt, misschien doet de site het in jouw ogen prima, maar dat wil niet zeggen dat er niets verbeterd kan worden. Alles valt en staat met hoe Google jouw website beoordeelt.

Waarom is website optimalisatie zo belangrijk?

Google is de meest gebruikte zoekmachine ter wereld. Google beoordeelt alle websites op het internet en hangt er een score aan, een zogenaamde page rank. Hoe de scores exact berekend worden weet niemand precies, maar wel weten we dat er een aantal belangrijke factoren zijn. Belangrijke factoren zijn onder andere SEO en pagina snelheid (pagespeed). Hoe hoger de score, des te hoger zul jij in de zoekresultaten tevoorschijn komen.

Een praktijkvoorbeeld: jouw website heeft 3 seconden nodig om volledig te laden. De site van jouw concurrent heeft daar maar 1,5 seconden voor nodig. Hoe sneller de website is, des te hoger jouw score op het gebied van pagespeed. Jouw concurrent zal op dit punt dus hoger scoren, omdat zijn of haar website sneller laadt.

Pagespeed en Core Web Vitals

De scores voor pagespeed en gebruikerservaring worden gebaseerd op de mobiele versies van de website. Is jouw website niet goed geoptimaliseerd voor mobiele apparaten zoals smartphones en tablets? Dan zul je dat direct terug zien in je online vindbaarheid. Dit zogenaamde ‘mobile friendly’ en ‘mobile first’ principe heeft natuurlijk te maken met het feit dat bijna driekwart van alle paginabezoeken via een mobiel apparaat gedaan wordt.

Omdat de gebruikerservaring tegenwoordig heel belangrijk is, heeft Google recent de Core Web Vitals gelanceerd. Hierin zijn 3 metingen erg belangrijk:

  • LCP: Largest Contentful Pain
  • FID: First Input Delay
  • CLS: Cumulative Layout Shift

LCP: Largest Contentful Paint

De LCP rapporteert de weergavetijd van het grootste element (afbeelding of tekstblok) die zichtbaar is in de viewport (scherm van jouw apparaat), vanaf het moment dat de pagina voor het eerst werd geladen. Om een goede gebruikerservaring te bieden, moet de pagina ernaar streven dat de LCP plaatsvindt binnen de eerste 2,5 seconden vanaf het moment dat de pagina begint te laden.

FID: First Input Delay

De First Input Delay meet de tijd vanaf het moment dat een bezoeker voor het eerst interactie heeft met een pagina tot op het moment dat de browser in staat is om gebeurtenissen (bijvoorbeeld klikken) te verwerken in een reactie op de interactie.

CLS: Cumulative Layout Shift

Een lay-out verschuiving vindt plaats wanneer een zichtbaar element van positie verandert van het ene gerenderde frame naar het volgende. De CLS meet het totaal van alle individuele lay-out verschuivingsscores voor elke onverwachte lay-out verschuiving die optreedt gedurende het inladen van een webpagina.

Uiteraard heeft pagespeed niet alleen met bovenstaande punten te maken. Ook de gebruikte software en hardware (bijvoorbeeld server capaciteit) kan nadelige invloed hebben op de snelheid van jouw website of webshop. Ben jij niet tevreden over de snelheid van jouw website of wil je weten hoe wij jouw website kunnen optimaliseren? Vraag dan een audit aan!

Webshops & websites - Website optimalisatie

Meer weten over ?

Plan geheel vrijblijvend een afspraak in om te sparren over met ons. Online, of onder het genot van een kop koffie.

Neem contact op Cases

Jeroen Klomp
Developer & E-Business Consultant

Mail Jeroen Bel Jeroen LinkedIn
Jeroen Klomp