Industry Leader in Digital Business

Fred de La Bretoniere trekt stoute schoenen aan

Twee jaar na oprichting heeft Pinterest meer dagelijkse bezoekers dan LinkedIn, Google+, Tumblr en MySpace. Vorige maand hebben we gekeken naar de voors- en tegens van deze nieuwe social-media-hype. Deze maand een praktijkvoorbeeld. Het sterk visuele sociale medium Pinterest stelt bedrijven in staat zichzelf en hun producten te presenteren en meer te ontdekken over hun klanten. Maar hoe pakken ze dat nou in de praktijk aan? En hoe zorgen ze vervolgens voor conversie op hun website?

Met de laarzen in de klei
Fred de la Bretoniere (FdlB) – de Amsterdamse ontwerpstudio van laarzen, tassen en schoenen – presenteert zichzelf op Pinterest met een dertigtal prikborden. De prikborden die het merk aanmaakt, zijn gerelateerd aan het merkimago en laten zien hoe FdlB haar merk ziet. Daarnaast wordt – met behulp van Instagram – inzicht gegeven in het ‘dagelijks leven’ van het bedrijf via een online fotodagboek. Uiteraard krijgen de producten – tassen en laarzen van FdlB en het submerk Shabbies – ook de aandacht in een aantal prikborden.

Fred de la Bretoniere - SYcommerce

De Pinterest-pagina van Fred de la Bretoniere met in de header het logo. Dit verdient – zeker bij een modemerk – meer aandacht.

Goede keuzes
Wat doen de fashionistas goed? Fred de la Bretoniere creëert met behulp van Pinterest een merkbeleving. De foto’s van ‘vintage’ en versleten gebruiksvoorwerpen zijn duidelijk te koppelen aan het stoere imago van het modemerk. Daarnaast kiest het merk er voor om trotse twitteraars, die (Instagram) afbeeldingen van hun nieuwe schoenen of laarzen tweeten, ook op de Pinterest-pagina aandacht te geven. Een mooie manier fans echt bij je merk te betrekken.

Door afbeeldingen van hun eigen pagina’s te pinnen, linkt Fred de la Bretoniere terug naar hun eigen blog en website. Aangezien het aantal Pinterest-gebruikers explosief toeneemt, twaalf miljoen leden na twee jaar, kan deze techniek eenvoudig meer traffic naar hun eigen pagina genereren. Daarnaast worden deze links opgepikt door Google. Deze inbound links van Pinterest zorgen op hun beurt voor betere SEO scores.

FdlB SYcommerce

Het merk laat hier met een sfeerimpressie de favoriete steden zien als uiting van hun merkimago.

Losse veters
FdlB is één van de eerste merken in Nederland op Pinterest. Een voorloperrol brengt vaak ook wat schoonheidsfoutjes met zich mee. Een esthetisch merk als FdlB zou meer aandacht mogen schenken aan het inrichten van de pagina op Pinterest. Het logo van het merk is niet in goede verhouding in de header terug te zien, wat een slordig uiterlijk tot gevolg heeft en waardoor delen van het logo wegvallen. Daarnaast wordt er alleen summier wat bedrijfsinformatie weergegeven. Gelukkig wordt er wel doorgelinkt naar het Twitteraccount en wordt ook de Facebookpagina vermeld in de header.

Een gemiste kans is een conversiekans die FdlB laat liggen. Pinterest wordt door veel bedrijven ingezet als een virtueel ‘retail front’ om klanten naar hun webshop door te sturen. Het is dan zaak om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken. Als echter een product op het pinboard ‘Love for Shabbies Amsterdam’ wordt aangeklikt, komt de consument terecht op één van de beginpagina’s van de webshop, niet bij de detailproductpagina waar de betreffende schoen direct kan worden gekocht. Dit zal ten koste gaan van conversie.

Fred de la Bretoniere - SYcommerce

De landingspagina van de webshop als link vanuit Pinterest is niet optimaal voor de conversie.

Internationale voorbeelden
De webwinkel Bottica (www.pinterest.com/bottica) doet dit beter. Vanaf de pinboards van Bottica klik je direct door naar die groen-blauwe halsketting van 237 dollar, die je meteen kunt afrekenen. Een kleine aanpassing zou voor FdlB niet onverstandig zijn. Voornamelijk omdat, gemiddeld, mensen die via Pinterest online aankopen doen circa $180 besteden. Facebook steekt hierbij schril af met een geringe 85 dollar.

Bottica - SYcommerce

Bottica zet sommige van haar pinboards in als een webshop front, de titels linken direct door naar de productpagina waar het product gekocht kan worden.

Nederlandse voorlopers
Naast FdlB zijn onder meer design fabrikant Brabantia, de tijdschriften LINDA en Salt, het modemerk Vlisco, het Stedelijk- en Rijksmuseum en de grootgrutter HEMA terug te vinden op Pinterest. De echte hype moet in Nederland nog komen, maar staat voor de deur. Welke merken gaan het goed doen op Pinterest? Sterk visuele merken met mooie producten, gericht op vrouwen.

Related Posts