Industry Leader in Digital Business

Facebook houdt ons voor de gek?

In dit filmpje gaat Derek Muller in op de spagaat waar Facebook mee zit. Hoe houd je de commerciele doelstellingen (die alleen maar belangrijker zijn geworden na de IPO) in lijn met de doelstellingen van de (gratis) gebruikersgroep? Facebook pretendeert er voor de bezoeker te zijn, maar komt erachter dat het dan erg lastig is om geld te verdienen.

Zelf vind ik het altijd erg sterk hoe Google met (de moderne vorm van) zoekmachine optimalisatie de belangen van Google, de website eigenaar en zoeker goed op een lijn heeft gebracht. Facebook lijkt hier meer problemen mee te hebben. 

Het probleem van Facebook

Derek Muller betoogt in zijn filmpje dat het probleem zit in het feit dat Facebook al haar gebruikers behandelt als adverteerders waarbij ze alle gebruikers wilt laten betalen voor het delen van content. Dit terwijl niet alle gebruikers ook daadwerkelijk adverteerders zijn, of zich adverteerder voelen.

Het grootste probleem is dat Facebook nu ook content van bezoekers achter houd door middel van filtering, terwijl die content juist de reden is dat je op Facebook komt. Particuliere gebruikers kunnen er dan weer voor zorgen dat deze content wordt gezien door hiervoor te betalen. Facebook is niet goed in staat de belangen van haar stakeholders op een lijn te krijgen zoals bijvoorbeeld Google dat beter doet.

Bekijk hier de heldere uitleg van Derek Muller

Laat een reactie achter