Industry Leader in Digital Business

Fabrikanten, merken en hun Amazon strategie, drie Trends!

Amazon

Fabrikanten, merken en hun Amazon strategie, drie Trends!

Fabrikanten, merken en hun Amazon strategie. Drie Trends waar je naar kunt kijken. Amazon kan door fabrikanten of merken niet genegeerd worden. Daarom is het dan ook interessant om naar een aantal trends te kijken die Amazon ondersteunt. Ten eerste zal het platform socialer worden. Ten tweede zal de ondersteuning van fabrikanten en merken uitgebreid worden. En als derde zullen er allerlei verbeterde advertentietools komen. In dit Blog wil ik wat nader ingaan op deze 3 trends. Wat betekent dit nu eigenlijk voor fabrikanten en merken en hun digitale strategie ten aanzien van Amazon.

Waarom Amazon?

Waarom Amazon? Het lijkt een open deur. Maar verbazingwekkend genoeg wordt in veel gevallen bij Fabrikanten en merken nog heel erg geredeneerd vanuit angst. Juist voor Fabrikanten en merken liggen er enorme kansen. Waarom Amazon? In de afgelopen 25 jaar heeft Amazon zich getransformeerd van een online boekhandelaar in een e-commerce kolos. Alleen al in 2019 rapporteerde Amazon meer dan US $ 280 miljard aan omzet. Dat zal in 2020 zeker weer gaan stijgen. Dit betekent dat de online verkoper goed is voor bijna 50 procent van alle e-commerce-inkomsten in de Verenigde Staten. De verwachting is dat Amazon daarnaast in Europa een vergelijkbare ontwikkeling door gaat maken. Amazon gaat nu uitrollen in Nederland. Een reden om eens goed naar 3 trends te kijken. Uiteraard is er nog veel meer te ontdekken over Amazon. Maar dit zijn al een aantal grote veranderingen.

Het platform wordt socialer

Gebruikers langer op de site te houden en de betrokkenheid vergroten is een uitdaging. Daarom is Amazon druk bezig met het opbouwen van een eigen sociaal netwerk. Als je klikt op een profielfoto boven een gebruikersbeoordeling. Navigeer je vervolgens naar een profielpagina. Deze pagina verzamelt alle gebruikersrecensies op één plaats. Binnen deze profielpagina’s kunnen gebruikers elkaar volgen. Ze kunnen verlanglijstjes samenstellen. En zelf berichten maken. Tot dusverre heeft Amazon deze sociale gemeenschap organisch laten ontwikkelen. We zien nu dat Amazon dit veel actiever begint te benaderen.

Amazon heeft vorig jaar een product gelanceerd dat “Posts” wordt genoemd. Momenteel in bèta. Deze functie biedt deelnemende merken de mogelijkheid om een ​​samengestelde feed met product-posts te maken. Net als bij traditionele sociale berichten hebben makers toegang tot statistieken zoals: ten eerste weergaven, ten tweeklikken en verder klik-frequenties.

Het is zaak verschillende content en calls-to-action te testen. Hierdoor kunnen gebruikers waardevolle informatie verkrijgen over het gedrag van Amazon-shoppers. Omdat deze berichten tags van categorieën  bevatten, worden ze ook weergegeven op zoekpagina’s van concurrenten. Dit kan een grote stimulans kan zijn voor de ontdekking van fabrikanten en merken.  Amazon zal dit aanbod waarschijnlijk blijven uitbreiden in 2020. Posts kunnen een uitstekende gelegenheid zijn voor fabrikanten en merken om mee te experimenteren. En tegelijkertijd de betrokkenheid bij Amazon-shoppers te vergroten.

Meer ondersteuning voor merken en fabrikanten en hun digitale strategie

Meer ondersteuning voor merken en fabrikanten en hun digitale strategie vanuit Amazon. Dit doet Amazon door betere content tools en verbeterde analyses aan te bieden . Waar kan aan gedacht worden? Een aantal voorbeelden.

Het Merkenregister

Sommige merken en fabrikanten aarzelen van oudsher om rechtstreeks op Amazon te verkopen. Dit vanwege concurrentie van andere verkopers van het eigen merk of vervalsingen. Om dit probleem aan te pakken. Heeft Amazon onlangs zijn merkregister geïntroduceerd. Met deze functie kunnen bedrijven zich met hun merken registreren bij Amazon. Dit biedt een aantal elementen voor merkbescherming. Als bijkomend voordeel kunnen geregistreerde merken winkelpagina’s maken. Deze kunnen dienen als mini-websites binnen het platform. Deze pagina’s geven fabrikanten en merken meer controle over hun imago op Amazon. Ook bieden ze shoppers een consistentere merkbeleving. Geregistreerde merken krijgen ook toegang tot verbeterde analyse tools voor meer inzicht in de customer journey.

De Content tool A+

De Content tool A+  is een andere manier waarop Amazon activiteit aanmoedigt. Met deze functie kunnen geregistreerde merken productvermeldingen maken met:

  • Ten eerst aangepaste beschrijvingen;
  • Ten tweede verbeterde afbeeldingen;
  • Tenslotte afwijkende teksten.

Productberichten gemaakt met A + Content Tools onderscheiden zich van andere Amazon-producten. En kunnen leiden tot hogere conversiepercentages.

Amazon Attribution

Amazon Attribution is een andere tool die bij moet dragen aan verdere optimalisatie. Voorheen hadden gebruikers geen inzicht in hoe externe advertenties koopbeslissingen op Amazon stimuleren. Amazon probeert dat te veranderen met een nieuwe tool genaamd “Amazon Attribution.” Met deze functie kunnen adverteerders Facebook-, Google- en Microsoft-advertenties taggen met een codefragment dat informatie rechtstreeks naar een Amazon-dashboard trekt. Nu kunnen adverteerders de effectiviteit volgen tot op trefwoord-niveau.

API-verbeteringen

Amazon werkt ook aan verbeteringen aan de API (Application Programming Interface). Waarmee bedrijven wijzigingen kunnen aanbrengen. Zodat ze op grote schaal campagnes kunnen maken. Een verbeterde API zal technologie partners en bureaus aanmoedigen om betere producten en diensten te ontwikkelen. Waarmee ze hun klanten kunnen helpen te concurreren binnen het Amazon-ecosysteem.

Verbeterde advertentietools

Naast het ondersteunen van merken en fabrikanten zal Amazon verbeterde advertentietools uitrollen om de verkoop te stimuleren. Hierbij moet gedacht worden aan verschillende nieuwe advertentieopties die gebruikmaken van Amazon’s unieke targetingmogelijkheden. Mogelijkheden waaraan gedacht kan worden:

Gesponsorde weergave

De gesponsorde display-advertenties van Amazon werken voornamelijk als een remarketingtool die gebruik maakt van het Amazon-displaynetwerk. Voorheen vereiste toegang tot deze tool maar liefst $ 35.000 maandelijkse minimale advertentie-uitgaven. Amazon heeft echter onlangs een afgeslankte versie van display-advertenties geïntroduceerd waartoe gebruikers toegang hebben voor slechts $ 35 per maand. Zoals je je misschien kunt voorstellen, heeft Amazon tonnen aankoopgegevens, dus het is gemakkelijk om mensen te categoriseren op basis van hun aankopen. Gesponsorde display-advertenties gebruiken deze waardevolle gegevens en bieden gebruikers meer opties voor targeting. Dit product is ideaal voor nieuwe producten die consumenten nog niet kennen.

Gesponsorde merkadvertenties

Gesponsorde merkadvertenties zijn Amazon’s versie van banneradvertenties. Amazon heeft meer targetingmogelijkheden en -functionaliteit uitgerold, inclusief de optie om video op te nemen. Dit maakt deel uit van Amazon’s poging om meer video’s op hun site te krijgen, omdat ze weten dat mensen ze heel graag bekijken.

UI-verbeteringen

Amazon brengt broodnodige verbeteringen aan in zijn gebruikersinterface (UI). Deze verbeteringen omvatten het toevoegen van een tabblad “Wijzigingsgeschiedenis” en bulkbewerkingsfuncties, die meer tools bieden die adverteerders en bureaus kunnen gebruiken om de verkoopprestaties te beïnvloeden.

Verbeterd inzicht

Amazon weet dat meer gegevens gelijk staat aan meer verkopen. De rapportagemogelijkheden van Amazon lieten echter te wensen over. Momenteel kunnen gebruikers alleen rapporten van de afgelopen 60 dagen ophalen, waardoor het onmogelijk is om gegevens van jaar tot jaar te vergelijken. Onlangs heeft Amazon aangekondigd dat het de rapportage over rapporten op zoek- en campagneniveau tot 720 dagen zou uitbreiden, voor meer inzicht in historische gegevens en trends uit het verleden. Ik verwacht dat Amazon zijn rapportagemogelijkheden aan adverteerders blijft uitbreiden met meer inzicht in gebruikersgedrag.

Amazon gaat niet weg, dus kom op met die strategie!

Eén ding is zeker: de omzet van Amazon zal in 2020 stijgen. Waarschijnlijk met dubbele cijfers. Omdat het bedrijf de eCommerce-verkoop blijft domineren. Tegelijkertijd hervormt Amazon de hele retailsector. Merken en fabrikanten moeten reageren. Dat betekent samengevat dat u elke beschikbare tool gebruikt om uw producten vindbaar en aantrekkelijker te maken. U wilt beter zijn dan de concurrentie.  Op die manier heb je, wanneer Amazon zijn definitieve inkomstencijfers voor 2020 publiceert, ook een aantal opvallende eigen positieve resultaten te laten zien.