Industry Leader in Digital Business

De mobiele webscan – kleine schermen, grote kansen

ictmagazine

De zomerstop is voorbij en het komkommernieuws kan terug de koelkast in. Deze
maand start ICT Magazine met een geheel nieuwe reeks waarbij we focussen op mobiel!
Nederland – forensenland bij uitstek – is in de afgelopen twee jaar volledig mobiel
geworden. We zien internetters en shoppers in de trein en tram, maar ook thuis: de
‘couch consumer’ is in opkomst. Hoe mobiel is jouw bedrijf? We adviseren de lezer in
deze serie over optimalisatie, usability en conversie van mobiele websites en we intro-
duceren de mobiele webscan. In deze eerste afl evering kijken we naar de algemene plus- en
minpunten van mobiele sites.


Negen op de tien Nederlanders tussen 12 en 65 jaar maken volgens het CBS gebruik van internet. Dat is geen nieuws. Dat ondertussen zestig procent van deze twaalf miljoen mensen internet gebruikt via mobiele apparaten is wél opzienbarend. Het aantal mobiele internetters is sinds 2007 verdrievoudigd. Dat biedt kansen. Voor de grote jongens, maar juist ook voor het MKB en lokale ondernemingen.

Mogelijkheden

Met een goede mobiele website kun je klanten bereiken op plaatsen en momenten van de dag die voorheen niet mogelijk waren. Zo kun je mensen de mogelijkheid bieden om on-the-go te shoppen, je kunt potentiële klanten informeren over je vestigingen en zo meer mensen naar je winkel trekken. Ook direct contact via SMS/Whatsapp met je klant behoort tot de opties. Een klant via een QR-code op je winkelruit of in een advertentie de contactgegevens aanbieden voor later gebruik? Geen probleem. Dit is slechts een kleine selectie uit de grote hoeveelheid mogelijkheden van mobiel internet.

Achter de schermen

Naast de mogelijkheden zijn er ook diverse uitdagingen waar nog lang niet elke mobiele website goed mee omgaat. De geringe ruimte is de meest voor de hand liggende beperking: schermen zijn kleiner dus moet er creatief én effi ciënt omgesprongen worden met de beschikbare ruimte. Processorcapaciteit en verbindingssnelheid – zelfs bij 4G – liggen lager dan bij desktop computers. Ontwikkelaars moeten dus nog meer rekening houden met het aantal serververzoeken, de hoeveelheid data, verwerkingen die ‘clientside’ (op de telefoon) gedaan moeten worden, de complexiteit van codering en het gebruik van ondersteunende software. Zo is bijvoorbeeld flash nog altijd niet beschikbaar op iOS.

Content

Daarnaast is het van belang om de inhoud van de pagina’s aan te passen aan de wensen van de mobiele gebruiker. Deze zijn vaak anders dan die van desktop gebruikers. Het is belangrijk om de doelen van de mobiele gebruiker in de gaten te houden: welke doelen kan een gebruiker hebben op de website, welke extra opties kun je de gebruiker aanbieden? Dit is per site en doelgroep sterk verschillend. Je kunt met een webwinkel sturen op aanbiedingen of het zoekproces zo goed mogelijk faciliteren, zodat de klant snel vindt wat hij zoekt. Een groot warenhuis – denk aan Ikea – wil het zoekproces in de fysieke winkel wellicht faciliteren door informatie te geven over waar producten in de winkel liggen en daarnaast aanbiedingen presenteren aan de klant. In het volgende voorbeeld – van een producent in de fast-moving consumer goods (FMCG) – is het verschil te zien tussen de content-eisen van een desktop- en een mobiele versie.

Mobiel versus responsive

Er zijn ruwweg twee opties bij het ontwikkelenmvan een mobiele website. Zogenaamd ‘responsive design’ of een aparte mobiele website. Beide hebben voor én nadelen. Een responsive website bepaalt aan de hand van de dimensies hoe de inhoud van de pagina’s wordt weergegeven. De content blijft grotendeels hetzelfde, deze wordt alleen anders gerangschikt en geschaald. Bij de andere optie, het ontwikkelen van een aparte mobiele website, wordt op basis van de browser of het apparaat bepaald of de ‘gewone’ website of de mobiele site getoond moet worden. De content, afbeeldingen en functionaliteiten zijn volledig afgestemd op mobiele gebruikers en verschillen van de desktop versie.

Responsive design

Voordelen van responsive design:
• Makkelijk te onderhouden, want content hoeft maar op één plek te worden bijgewerkt.
• Doorgaans alle functionaliteiten van de desktop versie van de website.

De nadelen van de responsive website:
• Relatief duur: alle pagina’s moeten responsive
uitgedacht en ontwikkeld worden.
• Verhoudingsgewijs traag en niet volledig toege-
spitst op de mobiele gebruikservaring.

Aparte mobiele site

Voordelen van een mobiele website:
• Beter in te richten op conversie voor mobiele gebruikers en relevantere content (shopping, bezoek aan winkel, contact opnemen).
• Prettige en intuïtieve gebruikservaring op mobiel, onder andere door swipe- zoom-mogelijkheid.

De nadelen van een mobiele website:
• Onderhoud en toevoegen van nieuwe content kost afhankelijk van hoe het ingericht is – meer tijd. Met een gedeeld CMS wordt dit probleem ondervangen.
• Een mobiele site is voornamelijk geschikt voor mobiele telefoons en minder voor tablets. Een responsive design heeft een breder bereik.

Samengevat

  • Houd rekening met de beperkingen van mobiele apparaten qua verbinding en schermgrootte.
  • Benut de mogelijkheden van mobiele apparaten (GPS, camera, kaart, gebruik op locatie, communicatiemogelijkheden en makkelijker delen van content).
  • Houd rekening met de hoeveelheid en bereikbaarheid van content die je aanbiedt. Overkill aan informatie zal een bezoeker snel doen afhaken.
  • Benut de mogelijkheden om je klant direct van dienst te zijn met relevante informatie, een scherpe aanbieding en goede zoek- en navigatiefaciliteiten.
  • Leg de focus volledig op usability, faciliteer de gebruiker en denk vanuit een gebruikersperspectief bij de ontwikkeling van de responsive- of mobiele website.

image.HDZSVX
De desktopversie van de responsive website van KluwerSchulinck bevat veel informatie. Nieuws, opinieartikelen en informatie over opleidingen. Rechts zijn de producten van Kluwer Schulinck zichtbaar.
image.CZBSVX

De mobiele versie van de responsive website van KluwerSchulink met bovenin duidelijk naam en logo, het menu en een heldere zoekfunctie. Er is direct content zichtbaar. De homepagina bevat alle informatie en is daardoor wel lang. Conversie-elementen bevinden zich helemaal onderaan de pagina.

Jouw mobiele website door de webscan

In het volgende nummer van ICT-Magazine analyseert SYcommerce een zakelijke mobiele website. Het kan die van jouw organisatie zijn!

Geef je op voor de mobiele webscan en we maken een grondige analyse van je website, helemaal gratis! Stuur je reactie naar de redactie van ICT Magazine: redactie@dnu.nl

mobiele_webscan_magazine

image.ID6IVX
De desktop website van McDonald’s bevat veel informatie over kwaliteit, herkomst en McDonald’s in de samenleving. Een volledige en informatieve website.
image.184LVX

De mobiele website van McDonald’s is veel meer gericht op conversie. Er staat een burgermenu op wat (nachtelijke) bezoekers van de keten waarschijnlijk aanspreekt, met direct daaronder de andere producten. Daarnaast is de navigatie naar het dichtstbijzijnde restaurant prominent aanwezig (via plaats, postcode en GPS).