Google heeft een nieuwe Search Console training gelanceerd die uitlegt hoe je het index dekking rapport dient te gebruiken.

In de video zie je hoe Google medewerker Daniel Waisberg uitlegt hoe je met Search Console leert welke pages gecrawld zijn door Google en hoe je eventuele problemen kunt oplossen die zijn gevonden tijdens het proces.

De video begint met een korte uitleg over de verschillende componenten binnen het index dekking rapport en hoe je de data dient te lezen in dit rapport.

Wat kun je allemaal vinden in het index dekking rapport?

Het rapport geeft een overzicht weer met daarin alle pagina’s van een website die Google geïndexeerd heeft  of die het heeft geprobeerd te indexeren. Bovendien registreert het rapport alle foutmeldingen die de Googlebot tegen komt tijdens het crawlen van een pagina.

Het rapport is opgedeeld in de volgende 4 componenten:

  • Fout
    Dit zijn kritieke problemen die voorkomen dat pagina's worden geïndexeerd. Fouten kunnen pagina's zijn met de 'noindex'-richtlijn, pagina's met een serverfout of pagina's met een 404-fout.
  • Geldig met waarschuwing
    Deze sectie bevat pagina's die al dan niet in zoekresultaten worden weergegeven, afhankelijk van het probleem. Een voorbeeld is een geïndexeerde pagina die wordt geblokkeerd door robots.txt.
  • Geldig
    Bij deze pagina’s zijn geen foutmeldingen of waarschuwingen gevonden. Deze pagina’s komen daarom in aanmerking om weergegeven te worden in de zoekresultaten.
  • Uitgesloten
    Deze pagina’s worden bewust niet meegenomen in de zoekresultaten. Dat kan zijn omdat de pagina een no-index tag heeft meegekregen, omdat de pagina een canonical bevat of omdat er sprake is van een omleiding.

Linksboven de grafiek binnen het rapport zie je een checkbox met “Vertoningen”. Wanneer je deze aanvinkt kun je bijvoorbeeld de analyse maken of het aantal vertoningen is meegegroeid met de groei van het aantal geïndexeerde pagina’s.

Hoe maak je gebruik van het Dekking rapport in Google Search Console?

Allereerst is het aanbevolen om de grafiek te bekijken van de geldige pagina’s om te kijken of er een positieve of negatieve trend zichtbaar is omtrent het aantal geldige pagina’s. Omdat het regelmatig voorkomt dat je content publiceert en verwijdert is het niet gek dat de grafiek een beetje fluctueert.

De volgende stap is het analyseren van de verschillende componenten met foutmeldingen. De foutmeldingen zijn gesorteerd op ernst zodat je weet waar je als eerst mee aan de slag moet. Begin daarom met de foutmeldingen bovenaan de lijst en werk langzaam aan naar beneden.

Mocht je eenmaal weten wat het probleem is, zorg dan dat het wordt opgelost. Dit kun je zelf proberen of je kunt het uitbesteden aan jouw developer. Wanneer je denkt een probleem opgelost te hebben, klik je op "oplossing valideren" om te controleren of het heeft gewerkt.

Hoe vaak moet je dit rapport checken?

Het is niet nodig om dit rapport elke dag te analyseren. Wanneer een foutmelding zich voordoet zul je namelijk een e-mail ontvangen van Google.

Google stuurt er echter geen melding uit wanneer een probleem erger wordt. Probeer daarom af en toe even te kijken naar de status van de verschillende componenten binnen het Index Dekking rapport.

Joost Ogink

Categorieën

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op
Begin gesprek
SYcommerce via WhatsApp
Hallo,
Kunnen wij je misschien ergens mee helpen?